Polsko bez eura. Ještě dalších deset let?

Varšava - Polské vládě chybí dvoutřetinová většina k tomu, aby mohla provést změny v ústavě potřebné k přijetí eura. Polsko tak novou měnu nebude schopno zavést možná ještě deset let. V rozhovoru pro dnešní vydání polského deníku Gazeta Wyborcza to řekl premiér Donald Tusk. Polská vláda se vyhýbá stanovení termínu zavedení eura, protože se obává dluhové krize v eurozóně a veřejného mínění. Pro výměnu zlotého za euro je podle nedávného průzkumu méně než třetina Poláků.

Prezident Bronislaw Komorowski v únoru řekl, že jeho země učiní rozhodnutí ohledně přijetí eura až po volbách v roce 2015. Tusk v dnešním rozhovoru řekl, že v parlamentu podle jeho názoru nebude dost poslanců podporujících přijetí eura ani v příštím volebním období. To by znamenalo, že Varšava by nemohla proces zahájit nejméně šest dalších let. Případný vstup do eurozóny by se tak posunul do další dekády. 

Práce
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

„Do eurozóny nevstoupíme bez změny ústavy. Na to v současnosti nemáme většinu a podle mého mínění nebudeme mít tuto většinu ani v příštím volebním období,“ řekl podle agentury Reuters premiér. Podle polské ústavy může státní měnu vydávat pouze polská centrální banka. V eurozóně by ale tuto její roli převzala Evropská centrální banka (ECB). 

Tusk v roce 2008, dva týdny před pádem americké banky Lehman Brothers, oznámil, že Varšava se připojí k eurozóně v roce 2012. Krach Lehman Brothers ale otřásl světovou ekonomikou, ačkoliv Polsku se jako jedné z mála evropských ekonomik v uplynulých čtyřech letech dařilo vyhnout se recesi. Loni ale růst jeho hrubého domácího produktu zpomalil. Polsko navíc nesplňuje některá z maastrichtských kritérií, která jsou nutná pro přijetí do eurozóny.

Vydáno pod