Řecko opět na chvíli zachráněno, dostane další miliardy eur

Atény - Ministři financí zemí eurozóny dali zelenou další části pomoci Řecku, uvolňovat se má postupně. V červenci se začne s částkou 2,5 miliardy eur (65 miliard korun). O víkendu skončily rozhovory mezi řeckou vládou a zástupci takzvané trojky, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Pokud by eurozóna pomoc neschválila, Řecko by nebylo schopné splácet svoje závazky. Země celkem potřebuje asi 8,1 miliardy eur, to ale zřejmě nedostane dříve než v říjnu.

Další příspěvek z eurozóny ve výši půl miliardy eur má následovat na podzim. Podle zdrojů Reuters mají centrální banky eurozóny ještě v červenci přispět částkou 1,5 miliardy eur a další půlmiliardou eur v říjnu. Mezinárodní měnový fond by měl v rámci dohody v srpnu přidat 1,8 miliardy eur.

Mezinárodní měnový fond nedávno přiznal, že se měly Řecku od začátku odpustit dluhy. „Ty podmínky (pro Řecko) jsou nesplnitelné. Pomoc byla nastavena od začátku špatně, podmínky byly přehnané,“ prohlásil politolog Thomas Kulikadis s tím, že úspory jsou sice třeba, ale ne za cenu „udušení ekonomiky“.

„Pokud by na začátku bylo strukturální opatření, které by Řekům pomohlo, aby svou ekonomiku zvedli, pak by to fungovalo,“ podotkl Kulikadis. „Jižní evropské státy se následně posléze dostaly do stejných problémů z podobných příčin,“ upozornil politolog.

Řecko
Zdroj: ČT24

Trojka na Řecko mimo jiné tlačí, aby propustilo přes 12 tisíc státních zaměstnanců. „Jde především o zaměstnance škol a v neposlední řadě o novináře,“ uvedl Kulikadis. Tamní vláda se již pokusila zrušit státní televizi. Nakonec to ale vypadá, že televize bude opět funkční – ovšem s nižším počtem pracovníků.

  • Řecko je už šest let v hospodářské recesi, částečně i důsledkem opatření, která plynou z podmínek záchranného balíku.
  • Míra nezaměstnanosti v zemi přesahuje 27 procent.