Obce zjistily, že se jim omezování hazardu nevyplácí

Praha – Stále přibývá obcí, které se lekly tvrdé regulace hazardu a alespoň částečně jej chtějí povolit nebo případně odložit jeho zákaz. Každý týden přitom žádají o změnu vyhlášky zhruba čtyři obce. Zájem o automaty, hry a sázky ale v Česku neklesá. Spíš naopak - podle právě zveřejněných čísel v nich lidi loni utratili přes 135 miliard korun, tedy o sedm procent více než v roce 2011.

Například městská část Praha 1 vyhlásila hazardu úplnou stopku. Teď však chce zastupitelstvo povolit hned 21 kasin. „Kasina podléhají nejpřísnějšímu režimu a jsou zaměřená především na turisty. Je to svým způsobem podpora turistického ruchu,“ vysvětluje Jan Krejčí z první pražské městské části. 

Jinde jsou důvody hlavně finanční. Bez hazardu totiž chybí peníze, a proto přibývá obcí, které chtějí automaty na svém území zachovat, případně odložit jejich zánik. „Je to přibližně asi třetina ze zhruba sta obcí, které mají v této chvíli zákazové vyhlášky,“ přiblížil Petr Vrzáň ze sdružení SPELOS. 

Podle aktuálních čísel Češi v hazardních hrách protočili loni přes 135 miliard korun. Zpět na výhrách se jim vrátilo necelých 80 procent. Pokud se však poměrem vloženo versus vyplaceno podíváme na šance na výhru, statisticky největší je u automatů. Ze vsazené desetikoruny se z nich loni vrátilo zpět více než osm korun. 

Jakou máte šanci na výhru v loterii? 

Naopak třeba u kurzových sázek je to necelých sedm korun a u loterií méně než pět korun. Právě loterie přitom ale zažily největší nárůst zájmu. Nejšťastnější den byl loni 14. července, kdy si jediný výherce odnesl 89 milionů. 

"Nejčastěji tažena jsou v poslední době čísla 18, 20, 40. Lidé ale často sází kombinaci 123456," říká Václav Jalovecký ze Sazky. Tato kombinace přitom nikdy nepadla. A hypoteticky - kdyby padla, výhra bude jen malá. S počtem sázejících totiž klesá možná výhra pro jednotlivce.