Bezplatná zdravotní péče pro cizince? V Británii na ní chtějí ušetřit

Londýn - Vláda ve Velké Británii plánuje zrušení bezplatné zdravotní péče pro imigranty a zahraniční studenty. Jedná se přitom o jedno z dalších úsporných opatření. Kabinet tak chce přitvrdit vůči lidem, kteří na ošetření zdarma podle něj nemají nárok. Novinka by se mohla týkat i Čechů a Slováků, kteří do země míří za prací nebo studiem.

Pokud požádáte o vízum do Velké Británie, za lékaře bude třeba si připlatit paušálně 200 liber ročně, tedy v přepočtu zhruba šest tisíc korun. Týká se to lidí, kteří se do země chystají na více než šest měsíců, ale méně než pět let. Pro britské občany vláda změny zatím nechystá. 

Podle dostupných statistik jsou mezi cizinci, kteří žijí ve Velké Británii, hlavně mladí lidé. Do britského hospodářství přispívají významnou částkou, odhadem jde o zhruba pět miliard liber ročně. „Podle průzkumů využívají ve skutečnosti veřejné služby mnohem méně než britští občané. Takže částka, kterou přispívají skrze daně, ať už z příjmu nebo jinými, je mnohem vyšší, než kolik ve skutečnosti využijí z veřejných služeb,“ říká analytička Institutu pro výzkum migrace Jenny Penningtonová. 

Jan Papež, Asociace cestovních kanceláří ČR:

„Dopad to bude mít především na poskytovatele služeb, ubytovatele, školy, které budou mít méně studentů. I provozovatelé restaurací a zemědělských farem to budou mít složitější a dražší najít pracovníky pro sezonní práce.“

Cizinci si připlatí za britskou zdravotní péči (zdroj: ČT24)

Zavedení poplatku za lékařské služby může podle odborníků mnoho zájemců o práci nebo o studium ve Velké Británii odradit. Podobné podmínky má třeba i Austrálie, Nový Zéland nebo Jihoafrická republika. 

Britská vláda si však od nového poplatku slibuje, že zamezí únikům v přepočtu za asi miliardu korun ročně. Právě tolik podle ní totiž z bezplatného systému zdravotnictví neoprávněně čerpají cizinci.