Do Česka se dovezla tuna a půl závadného vepřového masa z Belgie

Praha - Veterinární systém rychlého varování před pár hodinami upozornil na závadné vepřové maso. Zásilka, která obsahovala nepovolené množství antiparazitik, přišla do Česka z Belgie. Konkrétně se jedná o 500 kilogramů chlazené vepřové krkovice firmy Animalco. Přestože je maso už od 1. července prošlé, mohlo být zmraženo nebo použito k výrobě uzenin.

Belgické maso obsahovalo levamisol, tedy antihelmintikum, kterým se odčervují prasata. Do lidského těla by se přitom tyto léky ve větším množství vůbec neměly dostat. 

Jan Váňa, ředitel Odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy

Levamisol patří mezi povolená léčiva, ale v tomto případě byl limit překročen pětkrát. U lidí zastavuje tvorbu bílých krvinek.

Kde zhruba se maso nakonec v Česku objevilo?

Na základě rychlého varování z Belgie zahájili čeští veterináři mimořádné kontroly až deseti provozoven po celém Česku, kde se zpracovává vepřové maso z dovozu. Vepřová kýta přitom pravděpodobně putovala k odběratelům ve středních a jižních Čechách a v okolí Liberce. 

Tuna a půl závadného vepřového masa (zdroj: ČT24)

V Česku jsou ale léčiva v zemědělství povolena jen v případě, že zvířata trpí nějakou nemocí. A než jdou na jatka, všechny stopy léků musí vyprchat. Přesto kontroloři čas od času nějaká odhalí. „Ročně se setkáváme s jednotkami případů, které mohou indikovat na nezákonné používání léčivých přípravků,“ vysvětluje zástupce ředitele Státního ústavu pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiří Bureš. 

Josef Svoboda, ředitel Českomoravského svazu výrobců krmných směsí

„Co si budeme namlouvat - to lepší se spotřebuje na vnitřním trhu, na domácím, a to, co už není tak úplně v pořádku, se samozřejmě vyveze.“