Tak pravil Bernanke. A akcie stouply na nové rekordy

New York - Americké akciové trhy po rekordním začátku čtvrtečního obchodování pokračovaly v rychlém tempu a dva klíčové indexy Dow Jones a S&P 500 nakonec uzavřely na historických maximech. Za vším přitom stálo prohlášení šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, že tato instituce zatím nepoleví v dosavadní masivní podpoře tamní ekonomiky. Naopak dolar na forexových trzích oslaboval.

Dow Jonesův index ve svém pátečním závěru vystoupal až o 1,11 procenta na 15 461,38 bodu. Oproti počátku obchodování, kdy vystoupil na 15 447 bodu, tak v závěru ještě více zpevnil.

Dow Jones, S&P 500, Nasdaq: Všechno rostlo

Také index S&P 500 uzavřel s přírůstkem 1,36 procenta na 1675,08 bodu. Oba hlavní ukazatele tak závěrečnými hodnotami překonaly rekordní závěry z letošního května. Index technologického trhu Nasdaq v závěru zpevnil o 1,63 procenta na 3578,3 bodu, což byl nejvyšší závěr od října 2000.

Akcie reagují také na dobrý začátek výsledkové sezony

Martin Krajhanzl, analytik z České spořitelny

„Dosud zveřejněné výsledky byly vesměs pozitivní. Platí přitom, že během takto rozjeté výsledkové sezony akcie rostou. Proto nečekám, že se to v následujících týdnech změní.“

A včera se dařilo také pražské burze. Její hlavní index PX v souladu s evropskými trhy, kde panovala pozitivní nálada, posílil o 1,67 procenta na 885,50 bodu. Žádný titul z hlavního indexu neuzavíral ve ztrátě. Největší zisk měly akcie Erste Group Bank, a to více než čtyři procenta.

Bernanke už ve středu zdůraznil, že ekonomika USA nadále potřebuje podporu ze strany nízkých úrokových sazeb. Hospodářský růst nyní brzdí vyšší daně a škrty v rozpočtových výdajích, zatímco nezaměstnanost zůstává vysoko. Bernanke tak naznačil, že Fed se nechystá začít omezovat svůj program nákupu dluhopisů. Podobně zápis z červnového zasedání Fedu ukázal, že někteří představitelé banky nechtějí s omezováním současných stimulačních opatření příliš spěchat.

Wall Street
Zdroj: CHROMORANGE / Erich Häfele/ČTK/Picture Alliance

Ke společnostem s největšími zisky patřily ve čtvrtek s růstem přes 11 procent akcie firmy Advanced Micro Devices po zprávách, že bude vyrábět některé prvky pro dvě velká loterijní zařízení. Výrazné zisky ale měly i developerské společnosti, které jsou citlivé na vyhlídky týkající se úrokových sazeb.

„Je to zpátky, ten starý dobrý vstřícný Fed, takže trhy jsou zase šťastné,“ prohlásil analytik Randy Frederick ze společnosti Schwab Center for Financial Research. Na devizových trzích dnes dolar oslaboval k euru i k jenu s tím, jak mezi obchodníky klesaly naděje na zpomalení stimulačních opatření Fedu v příštích několika měsících.

Euro k dolaru nakonec stouplo o 0,9 procenta na 1,3095 USD. Během obchodování se přitom dostalo až na hodnotu 1,3201 USD, tedy nejvýše od 21. června. Dolar k jenu ztrácel 0,8 procenta na 98,88 JPY, dříve během dne však k japonské měně sestoupil až na dvoutýdenní minimum 98,27 JPY. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru k šesti hlavním měnám, klesl o 1,6 procenta na 82,712 bodu a dále se tak vzdálil úternímu tříletému maximu 84,753 bodu.