OKD se odvolaly proti demolici staveb ve Frenštátě

Frenštát pod Radhoštěm - Těžební firma OKD se odvolala proti rozhodnutí stavebního úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm, který na konci června rozhodl o demolici více než 50 staveb včetně těžních věží zakonzervovaného Dolu Frenštát v Beskydech. Společnost tvrdí, že jí stát uložil povinnost udržovat tamní ložiska uhlí a právě v těchto stavbách k tomu má nezbytné vybavení.

OKD podaly odvolání až na poslední chvíli ve čtvrtek v pozdních odpoledních hodinách. Spisy nyní zamíří ke krajskému úřadu, který má na jejich prozkoumání maximálně 60 dní. Řízení o odstranění staveb tak bude pokračovat. Rozhodnutí o odstranění staveb vydal v červnu odbor výstavby a územního plánování Městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku a firma by tak měla učinit do deseti měsíců od nabytí platnosti.

„Podrobnější komentář by v tuto chvíli nebyl vhodný, neboť řízení dosud není pravomocně ukončeno,“ sdělil mluvčí OKD Vladislav Sobol. Cílem OKD je podle něj udělat v dole důkladný geologický průzkum, jehož výsledky by byly přínosné nejen pro firmu, ale také pro region a stát k dalším diskusím o budoucnosti dolu a ložiska. „Většina staveb v areálu dolu je nezbytně nutná pro zajištění konzervačního režimu, tedy odvětrávání a čerpání důlních vod,“ uvedl mluvčí.

Důl Frenštát vznikl v Beskydech v 80. letech minulého století. Uhlí se v něm ale nikdy netěžilo a nyní je zakonzervovaný. Společnost OKD chce v dole prozkoumat zásoby uhlí a plynu. Okolní beskydské obce proti tomu bojují, protože se obávají, že by těžba nenávratně zničila okolní prostředí. Desítky staveb v areálu dolu měly povolení jen na dobu určitou a ta už uplynula. Stavební úřad ve Frenštátě nyní vede řízení o jejich odstranění.

Starosta Trojanovic: Tyto stavby tady už 25 let neměly být

Boj téměř tří desítek obcí s firmou OKD trvá už 20 let, spor o existenci těžařských věží pak 2,5 roku. Podle starosty Trojanovic - jedné z obcí, která začala boj proti těmto stavbám - Jiřího Novotného slíbili zástupci firmy OKD na jednání v září 2011, že budou respektovat rozhodnutí stavebního úřadu. „Nestalo se tak. Firma OKD potvrdila svou pověst nedůvěryhodné firmy,“ tvrdí Novotný.

Jedním z důvodů, proč se okolní obce vydaly do boje se stavbami firmy OKD, jsou obavy ze znovuobnovení těžby, což prý poškozuje celý region, který je tradičně založen zejména na turistice a lehkém průmyslu. „Tyto stavby tady už 25 let neměly být,“ míní starosta Trojanovic.

V září roku 2011 prý firma OKD nabídla obcím 60 milionů za průzkumnou ražbu dolu. „Když jsme jim řekli, jak chtějí dělat průzkumnou ražbu bez stavebního povolení, tak řekli, ať tohle neřešíme, že tohle si oni vyřeší sami,“ říká Novotný.

Rozhovor se starostou Trojanovic Jiřím Novotným (zdroj: ČT24)