Na peníze za faktury firmy čekají v průměru 40 dní

Praha - Firmy si navzájem přestávají platit včas. Jeden z dopadů rok a půl trvající ekonomické recese dokládají statistiky. Podle nich trvá v průměru 40 dní, než se platby za dodané zboží nebo službu objeví na účtu. Podnikatelům pak chybí peníze na další nákupy a výplaty.

Že si firmy mezi sebou platí pozdě, je problémem pro celou ekonomiku. I zdravé podniky pak nemají peníze na nákupy nebo investice. A situace je čím dál horší. Jestliže loni byla průměrná doba do zaplacení faktury 32 dní, letos to je už 40 dní. Počet nedobytných pohledávek se zdvojnásobil. 

„Špatně to dopadá na menší firmy, které mají menší pozici na trhu a musí brát zakázky, které přijdou od větších firem. Velké firmy si jsou schopny diktovat podmínky, za kterých budou platit faktury,“ vysvětluje ekonomka z Raiffeisenbank Helena Horská. 

Podnikům má ulevit úprava zákona, která zkrátí lhůtu splatnosti většiny faktur na 30 dní, pak mají následovat sankce. Podle mnohých to ale věc nevyřeší, když totiž firma peníze prostě nemá, k zaplacení ji nedonutí ani úředně stanovené termíny.

Platební morálka
Zdroj: ČT24
Platební morálka se zhoršuje (zdroj: ČT24)