ČSA vypověděly pilotům kolektivní smlouvu - hrozí propouštění

Praha - V Českých aeroliniích hrozí další propouštění a snižování platů. Česká televize získala kopii dokumentu, kterým vedení aerolinek vypovědělo pilotům a letuškám kolektivní smlouvu, již uzavřeli teprve před půl rokem. V praxi to znamená, že zaměstnanci už nebudou tak chránění a přijdou o dosavadní výhody.

Pravidla hry měla platit až do konce příštího roku. Teď ale dostaly odbory výpověď kolektivní smlouvy. Na uzavření nových podmínek mají půl roku. Management se přitom netají tím, že chce náklady ještě víc snížit.

Viníkem je špatná situace na leteckém trhu

Podle mluvčího ČSA Daniela Šabíka za vypovězením kolektivní smlouvy stojí špatná makroekonomická situace na leteckém trhu. Podle právních expertů je ale vypovězení platné kolektivní smlouvy krajně neobvyklé a letecká společnost pro to musí mít vážné důvody.

„Problém může nastat, pokud dojde k nějakým stávkám. Pokud by došlo k masivnímu propouštění, tak pak by mohlo dojít ke stávkám, což by mohlo být pro ČSA komplikované. V této situaci, kdy nejsou známy další detaily, však ke stávce není důvod. Každá firma se snaží maximalizovat zisk, a pokud zjistí, že má nadbytečné zaměstnance, tak je logicky propustí.“ říká Tomáš Menčík, analytik Cyrrus.

  • ČSA autor: EPH, zdroj: ISIFA
  • Airbus A330-300 v barvách ČSA autor: Radek Bathory, zdroj: ČT24

V ČSA je teď nadbytečných 35 pilotů z celkem 244. Jejich propuštění ale odmítají odbory. „Nehodláme souhlasit s propouštěním pilotů a s dalším snižováním mezd,“ potvrdil Stanislav Fiala, prezident odborové organizace pilotů CZALPA.

Vedení Národního dopravce přitom ještě na jaře tvrdilo, že aerolinky jsou stabilizované. Podle ČSA by se chystané změny neměly dotknout cestujících. Aerolinky by neměly ve velkém měnit ani destinace či počet linek.