Nealko levnější než alko - prosadí sněmovna kontroverzní zákon?

Praha - Změnit nabídku a přepsat nápojové lístky - to bude muset učinit většina tuzemských restaurací v případě, že poslanci schválí nový zákon. Ten žádá, aby aspoň jeden nealkoholický nápoj nabízely levněji než třeba pivo. Návrh se zamlouvá i novému ministrovi zdravotnictví Martinu Holcátovi.

Pivo levnější než voda - neobvyklý paradox typický právě pro Česko. Pro pivaře důvod k radosti - pro abstinenty naopak k naštvání. Vyjít z hospody s čistou hlavou totiž někde vyjde podstatně dráž než pít alkohol.

„Pivo ve spotřebě určitě vede, je na prvním místě - jsme přece jenom v Čechách,“ tvrdí Karel Brož, číšník z restaurace Na Pekařce.

A právě takový trend chce co nejdříve zabrzdit ministerstvo zdravotnictví. Alespoň jeden nápoj bez alkoholu by měl být levnější. Ještě před půl rokem návrh zvedl vlnu kritiky - teď se ale zdá, že velké množství restauratérů se přizpůsobilo dobrovolně už v předstihu.

„Kdyby se stát rozhodl, že tučné jídlo je méně zdravé než netučné jídlo, může podle stejného vzoru přikázat podnikateli, aby ta tučná jídla prodával za cenu minimálně o korunu vyšší,“ upozornil Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Pokud by zákon sněmovna schválila, revolta proti úpravě cen by majitele pohostinství vyšla draho. Pokuta je stanovená až na 800 tisíc korun.