Rusko hodlá splatit Česku dluh ze sovětských časů

Moskva - Rusko chce v nejbližších dnech splatit zbytek dluhu, který má vůči Česku ještě z dob Sovětského svazu. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv nařídil ruskému ministerstvu financí, aby s Českem splacení zbývajícího dluhu ve výši osmi milionů dolarů (159,2 milionů korun) dojednalo. Informovala o tom tisková služba ruské vlády s tím, že by Rusové ve skutečnosti měli zaplatit jen 80 procent z uvedené částky. Ruská vláda se pokusila dluh umořit už loni, ovšem česká strana na tehdejší podmínky nepřistoupila.

Příslušné nařízení předsedy vlády obsahuje požadavek, aby ministerstvo financí ve spolupráci s ministerstvem zahraničí a s finančními institucemi zahájilo jednání s českou stranou o vyrovnání dluhu. Ruská strana chce podle dokumentu závazek splnit jednorázovou platbou 80 procent celkové sumy, což je 6,5 milionu dolarů (asi 130 milionů korun). Po vyrovnání tohoto dluhu by měly být veškeré pohledávky Prahy vůči Moskvě považovány za vyřízené.

Ruské ministerstvo financí podobné dohody letos již podepsalo se Slovenskem, kterému má vyplatit 1,7 miliardy dolarů, a se Srbskem, jež dostane 289 milionů dolarů. Do konce roku pak ministerstvo chce uzavřít takové dohody ještě s Černou Horou a s Finskem.

MZV plánuje za peníze opravit ambasádu v Moskvě

Ministerstvo zahraničních věcí by podle informací deníku Právo chtělo částku využít k rekonstrukci české ambasády. „Máme zájem, aby splátka byla využita na opravu a údržbu zastupitelského úřadu v Moskvě,“ řekla Právu mluvčí resortu Johana Grohová.

Opravu české ambasády jako způsob umoření dluhu nabízeli Rusové již loni. Pro rekonstrukci ale chtěli využít pouze ruské firmy, které by navíc vybírala ruská strana. Tyto podmínky ale byly pro Česko nepřijatelné.

Ruský dluh tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Zemanova vláda ruský dluh odprodala

Server dp.ru poznamenal, že zahraniční zadluženost Sovětského svazu rostla v 80. letech v souvislosti se zhoršením obchodní bilance. Moskva zejména na Západě kupovala spotřební zboží, zatímco ven exportovala suroviny, především ropu a plyn. V roce 1980 zahraniční dluh SSSR činil 25,2 miliardy dolarů, zatímco v době rozpadu svazu v roce 1991 dosáhl 67,9 miliardy dolarů. Většinu dluhů po zániku SSSR převzalo Rusko.

Ruský dluh vůči České republice na přelomu století podle dostupných údajů dosahoval částky přes tři miliardy dolarů. Vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.

Někdejší vláda premiéra Miloše Zemana naprostou většinu dluhu prodala společnosti Falkon Capital za přibližně 750 milionů dolarů, podle některých expertů nepříliš výhodně. Poslední splátku od Falkon Capital obdrželo české ministerstvo financí podle listu E15 loni v létě.