Letošní dovolená? Už žádné last minute a tradiční destinace

Praha - Letní dovolená na poslední chvíli je u Čechů hodně oblíbená. Ten, kdo na ni spoléhá letos, by ale mohl být zklamaný. Nabídka last minute zájezdů je totiž podle cestovních kanceláří asi o 15 procent nižší než loni. Tento trend přitom už nějakou dobu trvá. Lidé častěji než dříve dávají přednost opaku, tedy zájezdům koupeným několik měsíců dopředu. A současně volí neobvyklé destinace.

Například cestovní kancelář Fischer dokonce v předprodejích prodává každou druhou letní dovolenou, ještě loni to bylo 38 procent. A nárůst hlásí i další cestovky, například Čedok zaznamenal v této oblasti pětiprocentní nárůst. Last minute dovolené však můžou být problém pro větší skupinu lidí, a to kvůli volným pokojům i letenkám. 

Zatímco v předprodejích kupují letní dovolenou hlavně rodiny s dětmi, v last minute nabídkách vybírají páry nebo lidé, kteří chtějí na dovolenou, ale je jim prakticky jedno kam. Ceny mezi nákupem v předstihu a na poslední chvíli se přitom často příliš neliší. Příkladem budiž týdenní all inclusive pobyt v Egyptě s odletem nadcházející neděli. Na first moment ho lidé mohli koupit za 16 630 a teď se slevou last minute o 140 korun levněji. 

Ne všichni lidé si ale zahraniční dovolenou mohou dovolit. Doma letos podle průzkumů stráví volno zhruba třetina lidí. Mnoho rodin na cestování do zahraničí nemá peníze. Zhruba každý třetí člověk tak plánuje hotel, penzion či kemp v České republice. Jedna třetina obyvatel do rekreace neinvestuje vůbec.

Méně časté destinace 

Čím dál více lidí chce dovolenou prožít na netradičních místech. Třeba Jordánsko láká památkami starými až 4,5 tisíce let, nejznámější je pak skalní město Petra. Turisti tam na jednom místě najdou antiku, křižácké hrady i mešity. 

Zatímco loni navštívilo Jordánsko pět tisíc Čechů, letos by to mohlo být až třikrát více. Pomůže tomu i přímá linka, která by měla mezi Prahou a jordánskými městy Amán a Akaba začít létat letos na podzim. Ceny letenek by tak mohly spadnout z nynějších zhruba dvanácti tisíc až na polovinu.

Azory naopak vyhledávají hlavně vyznavači potápění. V moři kolem ostrovů, které bývaly rušnou lodní křižovatkou, leží spousta vraků. A kdo zůstane nad hladinou, může pozorovat delfíny nebo velryby. 

Severní Kypr pak láká na dlouhé pláže skoro bez lidí. A slunce tam svítí 300 dnů v roce. 

Andorra se hodí především pro vysokohorské turisty. Malé knížectví v Pyrenejích mezi Španělskem a Francií nabízí například výhodné nákupy v bezcelní zóně. Plusem také je, že se na místě platí eurem, přestože země není v Evropské unii.