Čtvrtina pojištěnců letos nedosáhla na státní příspěvek na penzi

Praha - Přibližně 1,39 milionu z celkových zhruba 5 milionů Čechů nedosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku na státní příspěvek penzijního připojištění. Do fondu totiž posílali méně než 300 korun měsíčně, což od počátku letošního roku k získání příspěvku nestačí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí. Do konce loňského roku vznikal nárok na státní dotaci už od měsíčního vkladu sto korun. Informaci přináší dnešní Hospodářské noviny.

Penzijní společnosti tvrdí, že o změnách pravidel pro získání příspěvku informovaly své klienty už minulý rok. Navíc těm, kteří si vklad nezvýšili, připomněly ještě letos v ročním výpisu, že nezvýšením vkladu přicházejí o státní příspěvky. Důvodů, proč asi čtvrtina klientů svůj měsíční vklad nenavýšila, je hned několik. Jedním z nich může být prostý fakt, že nedisponují penězi, které by mohli každý měsíc postrádat.

Podle šéfa Penzijní společnosti Komerční banky Pavla Jiráka tak lidé „zbytečně přicházejí o peníze“. Bez státního příspěvku úspory v penzijních fondech reálně prodělávají, s jeho pomocí se roční zhodnocení blíží pěti procentům. Jde tak o vůbec nejvýhodnější způsob spoření.

Penzijní společnosti však začnou tyto své klienty znovu oslovovat, jelikož i jim samotným jde o vlastní zisk. Z fondů totiž inkasují 0,6 procenta ze spravovaných aktiv klientů. Po neúspěchu druhého pilíře, do něhož vstoupilo jen asi 75 tisíc lidí, je tak i třetí pilíř důležitým zdrojem jejich příjmů.

„Navyšování vkladů na alespoň minimální úroveň pro získání státního příspěvku je teď naší prioritou,“ potvrzuje plány prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda, podle něhož měsíční vklad stokoruny nemá smysl.

Češi si ve fondech naspořili 256 miliard

Státní příspěvek pobíralo v prvním čtvrtletí bezmála 3,7 milionu Čechů. Přes jeden milion z nich si spořil měsíčně tisíc nebo víc korun a tím získali maximální státní příspěvek, který se od letoška zvýšil ze 150 na 230 korun měsíčně. Proti stejnému období loni narostl objem vyplacených příspěvků o 271 milionů na 1,68 milionu korun. Celkem mají Češi v penzijních fondech naspořeno 256 miliard korun.

                                                                                                               zdroj: HN