Argentina vře, státní ropná firma se spolčila s americkým Chevronem

New York - Argentinská státní ropná firma YPF a americký Chevron podepsaly dohodu o společné investici ve výši 1,24 miliardy dolarů (zhruba 24,5 miliard korun). To se ale nelíbí tamním obyvatelům, kteří se kvůli tomu bouří. Bojí se totiž, že vrty mimo jiné poškodí životní prostředí.

Argentinci tak dávají jasně najevo, že se jim dohoda mezi americkou společností a státním ropným podnikem nelíbí. Pálí přitom americkou vlajku a jejich protesty provází násilí a hluk. A proti těžbě jsou i další stovky tamních domorodců. 

Vaca Merta – budoucí ropný gigant 

Argentina se snaží dohodou zvrátit dlouhodobý pokles těžby ropy a zemního plynu. Naleziště Vaca Merta, kterého se investice týká, by mohlo být jedním z největších na západní polokouli. 

Předběžnou dohodu o těžbě podepsala s YPF také místní Brides Energy. Chevron je ale první firmou, která dohodu o investici dokončila. „Podle našeho ministra energetiky společnost Chevron snížila produkci ropy o 35 procent mezi roky 2009 až 2012. Takže není jisté, jestli dohoda státu pomůže,“ říká však protestující Roberto Martino. 

Bouře Argentinců proti Chevronu (zdroj: ČT24)

Chevron navíc podle Martina Kopáčka, analytika společnosti Silverum, vycítil příležitost - až se ekonomiky dostanou z krize, poptávka po ropě a zemním plynu nejspíše znova poroste.

Argentina má třetí největší zásoby břidlicového plynu a ropy na světě, hned po Číně a Spojených státech. Podle tamního ministerstva energetiky má země díky břidlici větší zásoby plynu než celá Evropa, skoro 22 bilionů metrů krychlových.