Británii dochází zásoby plynu v Severním moři, významu nabývá břidlice

Londýn - Proč se britská vláda odhodlala k tomuto kroku? Odpověď nalezneme v Severním moři, kde zemi dochází zásoby plynu. Díky tomu rostou ceny energií a klesá surovinová nezávislost. Rozvoj těžby břidlicového plynu slibuje obnovení nezávislosti na dovozu, stejně jako zlevnění. Vláda představila daňové úlevy pro investice a těžby této suroviny - prý jsou nejvelkorysejší na světě. Británie by podle nedávných geologických odhadů mohla mít v břidlicích jedny z největších zásob plynu na zeměkouli.

Podoba daňových úlev?

Britská vláda předala k tříměsíčním veřejným konzultacím návrh, který počítá se snížením daně placené z příjmů z těžby břidlicového plynu a ropy na 30 procent ze standardních 62 procent, oznámilo ministerstvo financí.

Firmy, které budou v Británii provádět průzkumné vrty, slíbily obcím v blízkosti svých vrtů 100 000 liber (asi tři miliony korun) a jedno procento z výnosů každého vrtu.

Britský ministr financí George Osborne

„Chceme vytvořit vhodné podmínky pro to, aby bylo možné prozkoumat a uvolnit tento potenciál způsobem, který umožní místním komunitám podílet se na jeho přínosech. Přispěje k tomu nový daňový režim, který koncipuji jako nejvelkorysejší pobídku k využívání břidlic na světě.“

Největší zdroje břidlice na světě v Británii?

Minulý měsíc britští geologové zvýšili odhad zásob zemního plynu v břidlicových horninách na severu Anglie na 37 bilionů metrů krychlových, dvojnásobek dosavadního předpokladu. Podle dosavadních odhadů jde o nejvyšší rezervy břidlicového plynu na světě, vyšší než v Číně a USA. Británie, kde se už firmy připravují na těžbu nového zdroje, by ze zásob jen na severu Anglie mohla při desetiprocentní výtěžnosti krýt celou svou spotřebu plynu zhruba na půlstoletí.

Důvodem razantní podpory této suroviny je především fakt, že Británii docházejí zásoby plynu v Severním moři, a od nového zdroje si země slibuje obnovení nezávislosti na dovozu, stejně jako zlevnění drahé energie.

Průkopníkem využití břidlicových hornin jsou Spojené státy. Takzvaná „břidlicová revoluce“ v posledních letech udělala z USA vývozce plynu a prudkým zlevněním této suroviny přeměnila tamní energetický trh.