Evropa obrací a bere jádro na milost

Berlín - Evropská unie přichází s pro Česko zajímavou iniciativou. Chce pomocí směrnice umožnit členským zemím, aby mohly subvencovat energetické koncerny při výstavbě a provozu jaderných elektráren stejně, jako nyní mohou podporovat producenty energií z obnovitelných zdrojů. Česko, Francie či Litva tuto aktivitu vítají, proti je naopak Německo, což je logické, neboť zatím platí, že své jaderné elektrárny plánuje zavřít do roku 2022. Zprávu přinesl německý deník Süddeutsche Zeitung.

Rozvoj jaderné energetiky jako jeden z cílů EU

K rozvoji energie z jádra bude moci být použita státní podpora na „vybudování a provoz jaderné elektrárny“, stojí podle Süddeutsche Zeitung v materiálu. Směrnice má dát investorům už od počátku právní jistotu možné pomoci ze strany státu.

Úřady budou muset prokázat, že chystaná elektrárna je nutná k zajištění dodávek energie a že nezbytné investice do ní jsou příliš vysoké, aby je bylo možné pokrýt výhradně ze soukromých zdrojů.

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia chce návrh směrnice předložit po letních prázdninách a schválen by měl být na počátku příštího roku. Proti jeho plánu se podle mnichovského listu postavila německá vláda, která však vůči němu nemůže použít právo veta. Podporují ho naopak Česko, Francie, Británie a Litva, které se chystají stavět další jaderné provozy. Totéž plánují i Finsko, Slovensko, Polsko či Lotyšsko.

Rakušani jsou plánem pobouřeni

Rakouští politici dnes na zveřejnění plánu reagovali značně pobouřeně. Ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich bude proti návrhu se svými spojenci bojovat „na všech úrovních“.

EU chce podpořit jadernou energetiku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod