Největší prodej kancelářských budov: The Park změnil majitele

Praha - Komplex dvanácti kancelářských budov The Park u dálnice D1 na jižním okraji Prahy koupila přední globální společnost pro soukromé investice, americká Starwood Capital Group. Jde o největší prodej administrativních objektů v České republice. O prodeji dnes informovala společnost Aberdeen Asset Management Deutschland, která zastupovala dosavadní majitele budov, německý nemovitostní fond Degi. Ta komplex před deseti lety koupila za deset miliard Kč.

„Jedná se o vůbec největší prodej kancelářských objektů v České republice. Naznačuje to, že se česká ekonomika v roce 2013 už zase vrací do formy .Dokončení prodeje takového rozsahu a složitosti ukazuje, že zahraniční kupci a banky mají o trh zájem a vnímají stabilitu a hodnotu, kterou Česká republika nabízí,“ poznamenal James Chapman, vedoucí investičního týmuporadenské firmy Cushman & Wakefield ČR a Slovensko. 

Čtyři z budov dosud vlastnila společnost Degi Europa, dalších sedm pak Degi International a poslední dvanáctou Degi Global Business. Prodej komplexu The Park trh očekával, souvisí s rozhodnutím německé vlády ukončit činnost německých otevřených podílových fondů, kterým je i Degi International.

Areál s celkovou pronajímatelnou plochou 116 tisíc metrů čtverečních patří k největším administrativním komplexům v zemi. V letech 2003 až 2008 ho postavil developer AIG/Lincoln. V tamních kancelářích sídlí mimo jiné nadnárodní společnosti jako například Accenture, Dell, DHL, Fujitsu, Honeywell či IBM.