Jak předpověděl Madoff: Cohen a jeho fond měli provádět insider trading

New York - Americká prokuratura obvinila investiční fond SAC Capital Advisors z podvodů. Podle žaloby vydělala jedna z nejznámějších firem na Wall Street nelegálně stovky milionů dolarů. Vyšetřování přitom trvalo dlouhých sedm let. Zakladatelem a šéfem SAC je věhlasný finančník Steven Cohen. Toho americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) již minulý týden obvinila, že nedokázal zabránit takzvanému insider tradingu, tedy zneužití neveřejných informací při obchodování na burze.

Prokuratura nyní požaduje zabavení těchto nelegálních zisků. Navrhuje rovněž vyměřit firmě pokutu za praní špinavých peněz. Tyto právní kroky by podle agentury Reuters mohly ohrozit budoucí existenci fondu.

„SAC podvádění nejen tolerovala, ale také k němu povzbuzovala,“ tvrdí FBI. Společnost SAC dnes nicméně prohlásila, že insider trading nikdy nepodporovala ani ho netolerovala. Naopak tuto kauzu chce překonat a pokračovat ve svých aktivitách. 

Hedgeový fond SAC spravuje aktiva v hodnotě přesahující 14 miliard dolarů (zhruba 275 miliard korun). Žaloba tvrdí, že fond v letech 1999 až 2010 získával neveřejné informace o podnicích obchodovaných na burzách. Následně pak díky nim zvyšoval své příjmy.

Výňatek z obvinění

„Očekávatelným výsledkem byl systematický insider trading vedoucí k ziskům v řádu stovek milionů dolarů a k odvracení ztrát na úkor ostatních investorů.“

Cohen údajně selhal při kontrole dvou zaměstnanců, kteří obvinění z insider tradingu už čelí. Prokuratura uvádí, že se takto měla firma vyhnout ztrátám přes 275 milionů dolarů. Insider trading patří k nejzávažnějším kriminálním deliktům finanční povahy.

Vyšetřovatelé mají za to, že oba pracovníci Cohenovi naznačili, že mají k dispozici neveřejné informace. Ovšem na místo toho, aby je nahlásil úřadům, Cohen jednoho z pracovníků za obchody založené na těchto informacích pochválil a druhému udělil odměnu devět milionů dolarů.

Wall Street
Zdroj: ČTK/AP/Mary Altaffer

Cohen však označil obvinění za nepodložená a hodlá se proti nim bránit. Také zaměstnanci Mathew Martoma a Michael Steinberg obvinění z insider tradingu už v minulosti odmítli. V listopadu je přesto čeká soudní proces.

Cohenův „konec“ předpověděl i Madoff

Cohen patří mezi nejznámější postavy amerického finančního sektoru a mezi nejbohatší lidi na světě. Jeho konec přitom předznamenal už „největší podvodník v historii Wall Street“ Bernard Madoff. Ten měl nařknout Cohena z insider tradingu už před dvěma lety, jak uvedl server Business Insider.

Za dosud největší případ zneužívání důvěrných informací při obchodování s cennými papíry, který zahrnuje hedgeové fondy, se považuje podvod zakladatele fondu Galleon Group Raje Rajaratnama. Toho v květnu 2011 soud v New Yorku shledal vinným z konspirace a insider tradingu a v říjnu pak byl odsouzen k 11 letům vězení.