Nejhledanější hacker si říká Drinkman, při vykrádání kreditních karet uvízl v síti

Washington – Věhlasný počítačový pirát Vladimir Drinkman z Ruska vévodí podle odborníků nejhledanějším světovým hackerům, nyní čeká v Nizozemsku na vydání do USA. Patřil k hlavním inspirátorům akce, při níž pětičlenný gang údajně vykrádal z mezinárodních platebních systémů čísla kreditních karet k účtům, jež pak zločinci vybírali.

Čtyři Rusové a Ukrajinec si vyslechli obvinění od prokuratury amerického státu New Jersey kvůli udržování rozsáhlé hackerské sítě, s jejíž pomocí připravili své oběti o stovky milionů dolarů. Ve vazbě je zatím pouze Rus Dmitrij Smiljaněc, který ukradené karetní kódy rozprodával. Drinkman je ve vydávací vazbě v Nizozemsku, ostatní tři obvinění se zdržují na neznámém místě.

Duchovní otec podvodu Drinkman se loni spolu se Smiljancem vydal na turistickou cestu po Evropě, kde se dostali do hledáčku policejních agentů. Drinkman dokonce z výletu rozesílal na internetovou síť fotografie a nechal svůj mobilní telefon zapnutý. Pak už bylo jen otázkou času, kdy oba muže policie zatkne. Stalo se tak v jednom nizozemském hotelu. „Měli jsme kliku, máme největšího světového hackera,“ komentoval akci jeden z vyšetřovatelů.

Místo pobytu ostatních tří obvinění američtí vyšetřovatelé neznají, mohou být v Rusku. Ve čtvrtek americké úřady jména celé pětice zveřejnily, což v této fázi šetření nebývá obvyklé. Mohlo jít o štulec ruské straně, která údajně při pátrání po hledaných hackerech nespolupracuje.