Ruský miliardář Jevtušenko si brousí zuby na českou Telefóniku

New York - Ruský miliardář Vladimir Jevtušenko by rád převzal největší českou telekomunikační společnost Telefónica Czech Republic. Jevtušenko, který ovládá mocnou finanční skupinu AFK Sistěma, to oznámil v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Současně uvažuje i o jiných možnostech rozšíření svého telekomunikačního byznysu. Český operátor by mu však otevřel dveře k atraktivním západoevropským trhům.

Jevtušenko přemýšlí kromě dalšího rozpínání na svém domácím trhu také nad expanzí do Indie. „Zvažujeme všechny možnosti, dostáváme různé návrhy a všechny pečlivě studujeme,“ prohlásil miliardář. A v rozhovoru samozřejmě padla řeč i na českou Telefóniku. Jevtušenko vlastní majetek v hodnotě 6,7 miliardy dolarů a je 22. nejbohatší Rus. 

Václav Kmínek, analytik z České spořitelny 

„Trh dosud spekuloval jen o zájmu koupit Telefóniku C.R. ze strany PPF. Případný zájem ruského investora by byl pro akcie Telefóniky C.R. pozitivní (za předpokladu přetahování obou zájemců o převzetí). Vstup dalších hráčů se dá ale očekávat spíš až po ukončení aukce frekvencí koncem letošního roku. Tedy až bude jasnější, zda v ČR bude další operátor, který by mohl výrazně změnit místní telekomunikační trh. To by vyvolalo další tlak na marže.“

V Rusku Jevtušenko ovládá telefonního operátora MTS. Tuto firmu sám před 20 lety založil a nyní obsluhuje 101 milionů klientů v Rusku a v zemích bývalého Sovětského svazu. Jevtušenko má dle Bloombergu zájem o získání dalšího ruského operátora Tele2.

Španělská matka by prodala svá aktiva ráda

Přitom španělská společnost Telefónica, vlastník českého operátora, dala nedávno najevo, že hodlá své regionální aktivity rozprodat. Firma plánuje snížit do konce letošního roku svůj dluh z 51 miliard eur (přes 1,3 bilionu korun) pod 47 miliard eur (1,2 bilionu korun). Podle analytiků bez prodeje dalšího majetku zřejmě tak výrazné snížení dluhu nebude možné.

„Je to hra, kde investoři projevují svůj zájem a je možné, že jednání (mezi španělskou Telefónikou a dalšími zájemci o koupi její české pobočky) opravdu probíhají,“ uvádí redaktor serveru mobil.net Luděk Vokáč. Podle něj je ruská AFK Sistěma poměrně zdravá skupina a trhy, na kterých působí, většinou rostou.

Letos v dubnu Telefónica prodala podíl 40 procent ve svých operacích ve Střední Americe za 500 milionů dolarů (deset miliard korun), kromě prodeje české Telefóniky se hovoří i o prodeji irského operátora O2.