Další šrám na pověsti Applu - v Pegatronu porušují práva zaměstnanců

Peking - Další stížnosti na pracovní podmínky se objevily u tchajwanské společnosti Pegatron, která vyrábí produkty pro americkou firmu Apple. V čínských továrnách této firmy údajně dochází k porušování práv zaměstnanců - pracovníci jsou podle nevládní organizace China Labor Watch, která se situací zabývala, nuceni pracovat ve špatných podmínkách a mají neplacené přesčasy. Firma v reakci potvrdila, že učiní okamžité kroky k nápravě.

China Labor Watch: Jsou pošlapávána práva zaměstnanců

„Továrny Pegatronu porušují řadu mezinárodních i čínských zákonů,“ píše organizace ve své zprávě. 

  • Diskriminace žen
  • Nadměrně dlouhá pracovní doba
  • Zdravotní rizika
  • Problémy s bezpečností

„Pracovní podmínky už se nějakých 10 až 20 let nemění. Není tady iluze, že by se něco radikálně změnilo. Ale signály a postihy z nejvyšších pater jsou zřejmé. Lidé se nespokojí s tím, že by pasivně přijímali všechna rozhodnutí, a vyšší střední třída se snaží získat lepší postavení jak pro sebe, tak pro své zaměstnance. Daří se to pomalu, ale pokrok zde je,“ tvrdí sinolog a ekonom Martin Kříž.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Pegatron zjedná nápravu, obvinění bere vážně. Prošetření slíbil i Apple

Pegatron uvedl, že záležitost prošetří a učiní okamžité kroky k nápravě. „Snažíme se zaměstnancům neustále zlepšovat podmínky. Zaměstnanci jsou srdcem našeho podnikání. Proto bereme tato obvinění velmi vážně,“ řekl šéf podniku Jason Cheng.

Společnost Apple v továrnách Pegatronu od roku 2007 provedla 15 kontrol v rámci snahy o zajištění dobrých pracovních podmínek ve svém dodavatelském řetězci. S organizací China Labor Watch Apple spolupracuje již delší dobu. „Jejich poslední zpráva obsahuje tvrzení, jež jsou pro nás nová. Okamžitě je prošetříme. Pokud zjistíme, že zaměstnanci jsou nedostatečně placeni, budeme požadovat, aby jim Pegatron vyplatil plnou náhradu,“ potvrdila firma.

Čínské továrny Pegatronu zaměstnávají přes 70 000 lidí. Pro Apple vyrábějí populární chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Pracovní podmínky v čínských továrnách vyrábějících produkty Applu se dostali do centra pozornosti po dřívějších stížnostech na situaci u dodavatele Foxconn.