Američané nabízejí půjčku na Temelín, Rusové je trumfli

Washington - Spojené státy nabízejí půjčku na polovinu dostavby Temelína. Státní Exportní-Importní banka USA je ochotná ji poskytnout na 25 let s úrokem tři a půl procenta. Podpořila by tak nabídku americko-japonské společnosti Westinghouse na dostavbu jaderné elektrárny. Tento krok již dříve potvrdil v exkluzivním rozhovoru pro ČT i prezident banky Fred Hochberg. Rosatom, který v souboji o zakázku zastupuje česko-ruské Konsorcium MIR, je ale ochotný půjčit celou částku.

„Je samozřejmě ještě předčasné mluvit o detailech, ale předběžně předpokládáme, že bychom financovali 40 až 50 procent ceny stavby. To je ta úroveň, o které je v tuto chvíli řeč,“ sdělil HN prezident Exportní-Importní banky Fred Hochberg. Má to ale háček – získání půjčky je podmíněno vítězstvím americko-japonského koncernu Westinghouse v tendru na dostavbu dalších dvou temelínských bloků.

Poslechněte si exklusivní rozhovor s Fredem Hochbergem ZDE

Jak by přesně čerpání a splácení takové půjčky vypadalo?

Peníze by přicházely ve stejné době, kdy začneme dovážet komponenty ze Spojených států nebo se budou čerpat náklady tady v Česku. A po uvedení elektrárny do provozu bude mít ČEZ 18 let na splacení.

Nutno řict, že otázka financování stavby je jednou z klíčových oblastí, kterou musí firma ČEZ prodiskutovat. Jedná se o velkou částku, která bude splácena řadu let. Stejně tak se v posledních měsících hovořilo i o ekonomickém významu výstavby dalších bloků elektrárny. Z hlediska větší energetické nezávislosti je to určitě dobrý krok, z toho ekonomického se o tom vedou spory.

„Musíme si za prvé říct: Chceme být do budoucna co nejvíce soběstační v energetice? My nikdy nebudeme úplně soběstační – budeme vždycky dovážet plyn, budeme dovážet ropu. Tak alespoň v té elektřině,“ říká místopředseda dozorčí rady ČEZu Václav Pačes.

ČEZ nabídky komentovat odmítá. „S ohledem na probíhající výběrové řízení není možné sdělovat podrobnosti k okruhům, které jsou diskutovány s jednotlivými uchazeči,“ řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.