Novými vozy Tatra nyní budou jezdit i na Blízkém východě

Kopřivnice - Automobilka Tatra, kterou si téměř každý spojí s mohutnými vozy, které vydrží takřka cokoli, uzavřela jednu z nejvýznamnějších zakázek posledních let. Jedná se o kontrakt na dodávku vozů a výrobních zařízení na Blízký východ. Tým vedený generálním ředitelem Ronaldem Adamsem, který zítra odchází do důchodu, pracoval na dojednání této smlouvy tři roky.

Nejspíš půjde o vojenské vozy Tatra 810 do Saudské Arábie

Loni v říjnu ředitel pro mezinárodní obranné programy Tatry Pavel Štefka řekl, že automobilka chystá dlouhodobý kontrakt v Saúdské Arábii. Mělo jít dodávku středních Tater 810, které jsou součástí výzbroje české armády. Podle Štefka byl předpoklad, že do budoucna se budou vozidla pro nejbližší region montovat přímo v Saúdské Arábii. Internetový server Pakistan Defence už před téměř dvěma měsíci oznámil, že saúdská Military Industries Corporation začala Tatry 810 vyrábět - mají nahradit stárnoucí americká vozidla.

„Já myslím, že je to jasné. Je to zakázka ze Saudské Arábie. Jde o vojenské vozy Tatra, jejichž montáž se tam bude finalizovat,“ řekl Petr Korbel, redaktor týdeníku Ekonom.

Adams zítra odchází do penze

Generální ředitel kopřivnické automobilky Tatra Ronald Adams odchází do důchodu. Z podniku odejde 31. července. Od převzetí firmy novými majiteli, kteří ji letos v březnu získali v dražbě, už Adams podnik fakticky nevedl. Američan Adams působil v Tatře v různých funkcích od roku 2001, původně jako zástupce amerických akcionářů v dozorčí radě. Od roku 2006, kdy automobilku čtyři čeští a zahraniční investoři ovládli, byl Adams generálním ředitelem a předsedou představenstva.

Společnost Tatra Trucks, jíž nyní Tatra patří, tento měsíc oznámila, že letos v období od 15. března do 30. června automobilka dosáhla provozního zisku 83,8 milionu korun a obratu 762,1 milionu korun. Letos má v plánu vyrobit 880 vozů, loni jich prodala 531. V současnosti má Tatra včetně dceřiných společností téměř 2 000 zaměstnanců.

V roce 2011 automobilka snížila svou ztrátu o 118 milionů na 39,6 milionu korun. Ztráta celé skupiny Tatra včetně dceřiných firem ale předloni vzrostla téměř o sto milionů na 217 milionů korun. Výsledky za rok 2012 dosud firma nezveřejnila.

Petr Korbel hostem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod