Slučování potravinářů a veterinářů se konat nebude, rozhodl Toman

Praha - Ministr zemědělství Miroslav Toman zastavil slučování Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS) do jedné dozorové instituce. Řekl to Rádiu Impuls. Tento krok dřív prosazoval předchozí ministr Petr Bendl. Podle Tomana by se ale sloučení mohlo státu prodražit.

„V tuto chvíli jsme pozastavili toto slučování, protože nebyly provedeny analýzy do té míry, abych měl jistotu, že to nakonec nebude dražší než v současné době,“ oznámil Toman. Podle Bendla nemělo být hlavním důvodem sloučení šetření, ale sjednocení kontrol, aby nedocházelo například k duplicitám.

Zdraví lidí na prvním místě

Toman tvrdí, že by se sloučení prodražit mohlo. „Po zkušenostech - tak jak byl připraven Státní pozemkový úřad, kdy musíme doplňovat některé finanční prostředky, aby mohl dál fungovat, byl tam nedostatek mzdových prostředků, nebyly tam prostředky na provoz a další věci, tak bych nechtěl, aby se to opakovalo i u těchto inspekčních orgánů,“ řekl. Jde prý v první řadě o zdraví lidí a o to, aby byly potraviny pod dozorem.

Mléko
Zdroj: Gaetan Bally/ČTK/KEYSTONE

Bendlův záměr měl již od počátku několik kritiků. Nesouhlasil s ním například stínový ministr zemědělství z opoziční KSČM Pavel Kováčik, proti byl také spolumajitel Jaroměřické mlékárny Bedřicha Štechera.

Nový ministr - nové návrhy

Toman chce usnadnit spotřebitelům orientaci u nebalených potravin. Proto hodlá prosadit, aby u pultového zboží bylo jasně napsáno, co výrobek obsahuje, a také jeho výrobce. Obchodníkům nápad nevadí, problém ale vidí ve způsobu označení. Ministr by chtěl údaje vypsané přímo na pultu. Podle prodejců stačí, aby informace byly pouze na vyžádání u obsluhy.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (vlevo)
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK