Rusnok si posvítí na dozorčí radu ČEZu. Chystá změny

Praha - Po rošádě v Českých drahách a komplikacích v Národním divadle sáhne premiér Jiří Rusnok pravděpodobně i na personální obsazení energetického gigantu ČEZ. Konkrétně si chce posvítit na členy dozorčí rady. Premiérovi se podle internetového deníku Insider zdá, že složení rady neodráží zástupce státu a odborníky. „Nevím, jestli razantní, ale změny budou,“ potvdil premiér. Na změny prý Rusnokův kabinet nespěchá, přesto nevyloučil akci i bez důvěry Poslanecké sněmovny.

Dozorčí rada bude pod drobnohledem

„Nevím, jestli razantní, ale změny budou. Dozorčí rada dnes už neodráží zástupce státu nebo odborníky. Nevím, co je soukromý lékař ze severní Moravy za TOP 09 za odborníka na energetiku,“ řekl Rusnok v narážce na Martina Bajgara, který je členem dozorčí rady od června 2012.

Křeslo nemá jisté ani nynější předseda rady Martin Roman. Problémem je podle premiéra jeho nejasný vztah ke státu. „Martin Roman nesporně odborník je. To je jiná věc. Otázkou je jeho vztah k českému státu, do jaké míry může reprezentovat zájmy hlavního akcionáře. To je pro mě otázka a s tím se budu chtít důkladně seznámit a až přijde čas, určitě se tam nějaké změny odehrát mohou. Ale není to tak akutní jako jinde.“

Kontrola energetické firmy bude provedena i kvůli jejímu hospodaření. Rusnok sice na změny nespěchá, na druhou stranu nevyloučil provedení změn bez důvěry Poslanecké sněmovny.

Čistý zisk ČEZu v roce 2012 meziročně klesl o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun a podle zástupců energetické společnosti se bude propadat i letos. ČEZ řeší v současné době problémy v zahraničí. ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.