Rusnok: Do Nové zelené úsporám přitečou miliardy z Lesů ČR

Praha - Vláda Jiřího Rusnoka chce do programu Nová zelená úsporám vložit jednu až dvě miliardy korun. Peníze plánuje přesunout ze státního podniku Lesy ČR. Rusnok to prohlásil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM). Už dříve uvedl, že odmítá zvyšovat plánovaný schodek rozpočtu. Vyšší výdaje chce pokrýt právě třeba z peněz, které leží na účtech státních podniků.

„Musíme do programu dodat další dodatečné zdroje, například částečně z rezerv, které mají Lesy ČR,“ prohlásil Rusnok v OVM. Přesunutí prostředků je podle něj nutné pro vytvoření finančního polštáře, aby program mohl účinně fungovat.

Zdrojů financování má být víc

Rusnok prohlásil, že program určený pro energeticky úspornější bydlení nesmí záviset jen na tom, kolik peněz se podaří získat z prodeje povolenek na emise oxidu uhličitého. Podle premiéra je třeba zajistit pro Novou zelenou úsporám více zdrojů financování, aby program fungoval stabilně.

Rekonstrukce
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Rusnok také řekl, že si není jistý, zda by pro přesun prostředků od Lesů ČR bylo nutné měnit zákon o státním rozpočtu. Pokud by to ale změnu zákona vyžadovalo, kabinet chce hledat cesty, aby bylo možné změnu prosadit v řádu týdnů.

Do programu Nová zelená úsporám 2013 zatím ministerstvo životního prostředí vyčlenilo jednu miliardu korun. Současně domácnosti postižené záplavami získají až 20procentní zvýhodnění na všechny typy daných opatření, například na zateplení nebo výměnu oken. Příjem žádostí v rámci první výzvy začne v srpnu, první finanční prostředky poté budou vyplaceny na podzim.

  • Cílem programu Nová zelená úsporám 2013 je snížení emisí skleníkových plynů prostřednictvím realizace opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti rodinných domů, podpory výstavby rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a podpory efektivního využití zdrojů energie.
  • Předmětem podpory jsou opatření vedoucí k úsporám energie a efektivnímu využití zdrojů energie v rodinných domech.

Lesy ČR - dvanáct miliard, Budějovický Budvar - dvě miliardy, Státní tiskárna cenin - další miliarda korun. Část z těchto peněz má přilepšit státnímu rozpočtu. „Bude to rozhodně primárně na investiční účely nebo účely, které povedou k racionálnímu zvýšení zaměstnanosti,“ konstatoval Rusnok.

Premiér dále uvedl, že jeho kabinet se chce pokusit prosadit zákon, který by povinně zavedl registrační pokladny s fiskální pamětí. Podle Rusnoka by to umožnilo do státního rozpočtu přivést deset až dvacet miliard korun. Rusnok nicméně podotkl, že vzhledem k rozložení sil v Poslanecké sněmovně si není jistý, zda se zákon podaří schválit. Rusnok rovněž prohlásil, že bude pokračovat práce Národní ekonomické rady vlády (NERV), jejímž členem v minulosti byl. Příští týden chce oslovit své bývalé kolegy a nabídnout jim další spolupráci.

Rusnok hledá prostředky na podporu Nové zelené úsporám (zdroj: ČT24)