Kvůli pojistnému podvodu se Češi neštítí ani uřezat vlastní prst

Praha - České pojišťovny řeší stále více podvodů v souvislosti s úrazovým pojištěním. Jen za poslední rok vzrostl počet vymyšlených případů až o 98 procent. I kvůli vysoké nezaměstnanosti Češi vidí ve falšovaných lékařských zprávách snadno vydělané peníze. Na prvním místě ale i nadále zůstávají podvody s pojištěním aut nebo majetku.

„Sekal jsem trávu před domem, ale do sekačky se dostala větev. Když jsem ji chtěl odstranit, stroj mi usekl dva prsty,“ uvedl klient pojišťovny ve svém svědectví o nepříjemné nehodě. I když už jeho počínání hraničilo s nedbalostí, později vyšlo najevo, že muž musel sekat trávu skoro potmě. Navíc předešlého dne sněžilo. Klient se poté nakonec přiznal, že prsty si sám usekl sekerou. 

Podobných podivných úrazů zaznamenávají pojišťovny čím dál více. Jen za poslední rok jich třeba detektivové pojišťovny Generali řešili 27. Ještě loni to přitom byly jenom dva. Všechny podvodníky spojuje to samé: životní nebo úrazové pojištění na vysoké částky uzavřené jen pár týdnů před úrazem. 

Podvody mnohdy posvětí i doktoři

„Pojistné podvody se pohybují v řádech 10 tisíc korun, ale nejsou výjimkou ani organizované podvody, potom se bavíme o jednotkách milionů korun,“ vysvětlil mluvčí Generali pojišťovny Jiří Cívka. Nejčastěji si podvodníci hypoteticky lámou ruce i nohy nebo si třeba vyvrtnou kotník. Ve většině případů se ale do podvodů připojí i lékař. 

Pokud je podvod složitější a pojišťovna si s ním neví rady, předá hříšníka Policii ČR. Té se daří objasnit přes 70 procent případů. Pachateli ale podle mluvčí Policejního prezidia ČR Zuzany Součkové hrozí odnětí svobody ve výši dvou let. A pokud jde o organizovanou skupinu, může to být sazba od dvou do osmi let. 

Nejvíce se pojišťovny snaží fingovaným zraněním obelhat Pražané a Středočeši. Následuje Ústecký a Jihočeský kraj. Přestože v posledním roce pojišťovny zaznamenaly skokový nárůst podvodů s úrazovým pojištěním, Čechy i nadále nejvíc lákají fingované bouračky. 

Mezi podvody jsou už evergreenem například nedávno pojištěné stodoly, které podezřele rychle vyhoří, případně „lokální déšť“, který vytopí jediný dům ve vesnici. Nafouknout škody se snaží ale i někteří lidé postižení letošními povodněmi, většinou neúspěšně.