Měli distributoři energií právo účtovat poplatky za obnovitelné zdroje?

Praha - Energetický regulační úřad zatím netuší, jestli měli distributoři elektřiny v minulosti právo účtovat zákazníkům poplatky za obnovitelné zdroje. Zmatek způsobila žaloba firmy, která se vůbec jako první v Česku domáhá u soudu jejich vrácení. Úřad má přitom na stole audit, který připouští, že poplatky byly před rokem 2010 nastavovány za podezřelých okolností. Kromě firem je platily i všechny české domácnosti.

Michaela Cibulková se společně se svými právníky domnívá, že distribuční firma E.ON účtovala jejímu lednickému hotelu do roku 2010 neoprávněně poplatky za obnovitelné zdroje. „Nevidíme jediný důvod, proč bychom je měli distributorovi nechávat. Chceme naše peníze zpátky,“ říká Cibulková. 

Žalobou chce zatím získat zpět 57 tisíc, což jsou poplatky jen za jeden rok. A další žaloby mají následovat. E.ON se však brání, že v kontextu zákonné úpravy považuje žalobu za neopodstatněnou. 

Jenomže podle hotelu v té době neexistoval zákon, na který by se E.ON mohl odvolat. Tedy zákon, podle kterého mohl regulační úřad povolit distributorům, aby poplatky za obnovitelné zdroje účtovali svým zákazníkům. „Jak tyto vyhlášky, tak cenová rozhodnutí neměly oporu v zákoně,“ prohlásila advokátka hotelu Jitka Hořinová. 

Podezření ohledně podpory obnovitelných zdrojů vyslovil také audit, který na minulá rozhodnutí úřadu nechalo vypracovat jeho současné vedení. Energetický regulační úřad nepostupoval v procesu nastavení podpory výkupních cen fotovoltaické energie s náležitou péčí," uvedla ve svém auditu firma BDO. 

Jiří Chvojka, mluvčí ERÚ

„V tuto chvíli je na stole celá řada scénářů, protože za prvé nevíme, co řekne soud, a samozřejmě čekáme i na další posudky, které podpoří nebo vyvrátí zjištění toho auditu. Je to situace, která je nezvyklá, která nemá v České republice obdoby.“

Kauzu sledují velcí odběratelé elektřiny i server pro podávání hromadných žalob. Jeho tvůrci zastupují desítky tisíc lidí, kteří vymáhají zpět bankovní poplatky. Teď zkoumají, zdali něco podobného nebude možné v případě složenek za elektřinu. U poplatků za obnovitelné zdroje jde přitom o desítky miliard korun. Peníze distributoři neúčtovali jen firemním zákazníkům, ale také 4,5 milionu českých domácností.