Boeing 787 Dreamliner už se u Travel Service neobjeví

Praha - Český Travel Service už nemá zájem o boeing typu B787 Dreamliner. Výrobce letadel Boeing tak letos zaznamenal vůbec první zrušení objednávky svého nejmodernějšího typu. Společnost Travel Servise tento model objednala v roce 2007. V současné době ale pro její potřeby orientace na krátké a střední tratě prý dálkové letadlo není potřeba. Firma pro budoucnost preferuje letadla kategorie B737-800, respektive 737 MAX 8. Napsal to server planes.cz.

Model 787 Dreamliner je prvním komerčním letadlem na světě vyrobeným z uhlíkatých vláken namísto hliníku. Je tak výrazně lehčí a odolnější než nynější letadla, díky tomu má mít i nižší spotřebu paliva a levnější údržbu.

Nový boeing přitahuje také kvůli zajímavým technickým řešením. „Letadlo například nemá hydraulické systémy, vše je elektrické včetně brzd, což je neobvyklé,“ upozornil letecký publicista Martin Velek. „Letadlo má, což poznají i cestující, díky pevnému trupu větší přetlak, to znamená, že létáme v komfortních podmínkách v menší výšce.“ Dreamliner má i aktivní potlačování odezvy na poryv. „To znamená, že když letadlo vlétne do 'vzdušných jam', tak se řídicí plochy nastavují, aby 'zadrncání' bylo co nejslabší, a šetří to pochopitelně i životnost,“ dodal Velek.

První let se měl původně uskutečnit už v létě 2007. Nakonec ale vzlétl krátce po 19:00 SEČ z firemního komplexu v Everettu na severozápadě USA 15. prosince 2009.