Maďarsku došla trpělivost s MMF, dluhy splatí dokonce s předstihem

Budapešť - Maďarsko předčasně splatilo úvěr Mezinárodnímu měnovému fondu, doplatek činil 2,15 miliardy eur (55,6 miliardy korun). Původně měla maďarská vláda dluh splatit až v březnu 2014. Tamní kabinet přitom v minulosti podnikl množství nepopulárních kroků, včetně uvalení daní na banky nebo zestátnění penzijních fondů. Splacením úvěru se chce sice Maďarsko oprostit od vlivu MMF, ale za úvěry z jiných bank zřejmě zaplatí více.

Maďarsko se s fondem dohodlo na záložním úvěru koncem roku 2008. Tehdy vrcholila globální finanční krize, která znemožnila Maďarsku přístup na dluhopisové trhy. Budapešť si od fondu půjčila celkem 20 miliard eur. A poslední splátku mělo Maďarsko podle původního plánu splatit příští rok v březnu. Předčasným splacením země podle ministerstva ale ušetří na úrocích až 3,5 miliardy forintů (304,4 milionu korun).

Jiří Čáslavka, analytik Glopolis

"Kritici tohoto opatření říkají, že Maďarsko bude pravděpodobně muset využít komerční úvěry, ke kterým má dnes daleko lepší přístup než třeba před rokem nebo dvěma lety. Důvodem je zlepšení hospodářské situace a také to, že investoři začínají mít o Maďarsko opět zájem. Ovšem bude si muset půjčit za vyšší úroky než od MMF. Čistě ekonomicky to nedává úplně smysl."

Maďarsko se chtělo vymanit z područí MMF

Maďarsko je od roku 2010, kdy otěže vlády převzal Viktor Orbán, s měnovým fondem ve sporu. Podle jeho kabinetu jsou požadavky fondu, které byly podmínkou pro poskytnutí úvěru, zbytečným cizím vlivem na jeho hospodářskou politiku.

MMF
Zdroj: Cliff Owen/ČTK/AP

MMF kritizoval některé kroky vlády, jako je snižování rozpočtového deficitu nestandardními způsoby, zejména uvalením daní na banky a některé podnikatelské sektory, ale i zestátněním soukromých penzijních fondů.

Děkujeme, odejděte

Po doplacení úvěru však guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy fond vyzval, aby uzavřel své místní zastoupení v Budapešti. Nyní už podle něj není nutné zastoupení dál udržovat.

Vydáno pod