Jak udržet pozitivní vývoj ekonomiky? Receptů mají politici víc

Praha - Po roce a půl začala na jaře česká ekonomika oživovat. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka je potřeba pozitivní ekonomický trend udržet. „Recept je jednoduchý: musíme podporovat to, co se nám daří, například podporovat ty firmy, které exportují, a růst počtu pracovních míst, abychom uklidnili národ,“ prohlásil v rozhovoru pro Události ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala (nestr.). Mezi politiky se ale objevují i další recepty, mezi něž patří investice do protipovodňových opatření nebo zateplování budov. Často skloňovanou variantou jsou i daleko větší státní výdaje na podporu exportu a investic.

Síla je v dlouhodobě prosperujících firmách

Podle Ciencialy je nutné „chodit kolem firem po špičkách“. Jde zejména o automobilky nebo výrobce dopravních zařízení. Tyto dlouhodobě prosperující firmy v sobě podle Ciencialy ukrývají největší sílu.

Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků:

„Důležitá je podpora inovací. Musíme se snažit, aby mladí absolventi šli hned pracovat a zakládali firmy, aby ženy po mateřské mohly rychle do práce, tedy podporovat práci na částečný úvazek. Musíme v tuzemsku udržet firmy, aby zde odváděly daně, a nalákat sem i firmy nové.“

Ministr upozornil na skutečnost, že z 80 procent zajišťuje odbyt tuzemské výroby Evropská unie. „Musíme ale tento trh diverzifikovat, nemůžeme být závislí jen na jednom teritoriu, což se daří celé řadě exportérů, kteří hledají uplatnění v Číně a ještě dál,“ poznamenal Cienciala.

Hlavně zajistit politickou stabilitu

Do procesu je podle ministra nutné co nejrychleji zapojit vysoké školy a výzkumné ústavy. „Je to běh na delší trať, ale to se nám vrátí,“ domnívá se Cienciala s tím, že české ekonomice by rovněž pomohlo, kdyby se uklidnila situace na politické scéně. „Čím stabilnější ekonomické a zejména politické prostředí, tím lepší dopad na pracovní kolektivy a na výkony firem,“ dodal ministr.

Podobně hovoří i úřadující předseda ODS Martin Kuba. „Je třeba, aby byly stabilní instituce, které fungují, aby bylo vytvořeno stabilní prostředí, kde podnikatelé mohou předvídatelně investovat a vytvářet pracovní místa. Ekonomiku nelze uzdravovat nějakými injekcemi z vládní úrovně,“ prohlásil Kuba.

Ekonomové každopádně i přes pozitivní čísla upozorňují, že hospodářství zůstává křehké. Ekonomika čeká hlavně na větší utrácení firem a domácností. Zpráva o tom, že do Česka přišel hospodářský růst, by mohla investory i spotřebitele povzbudit, lidem by se mělo ale pomoci i jinak, říká stínový minitr financí Jan Mládek (ČSSD). „My si myslíme, že je třeba hledat především peníze na protipovodňová opatření, dále je to zateplování budov, ale i dálniční infrastruktura,“ poznamenal Mládek.

"Musíme být ofensivnější ve státních výdajích. Zejména v podpoře exportu a investic. Abychom se z té recese definitivně dostali. Ta čísla za druhé čtvrtletí mohou být slibným začátkem, ale určitě to není výhra," tvrdí Martin Pecina, ministr vnitra v demisi.

  • Hrubý domácí produkt Česka ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostl o 0,7 procenta. Tuzemská ekonomika se tak dostala po šesti čtvrtletních poklesech z recese.
  • Rovněž ekonomika eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí vymanila z recese trvající od konce roku 2011, když se HDP eurozóny i EU ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil shodně o 0,3 procenta.
  • K oživení pomohl zejména růst dvou největších ekonomik, tedy Německa a Francie.