Zájem o zlato nejnižší za 4 roky, šperky jsou naopak na roztrhání

Londýn - Celosvětová poptávka po zlatě se ve druhém čtvrtletí propadla na čtyřleté minimum. Podle sdružení World Gold Council byl důvodem pokles zájmu investorů a centrálních bank. Oproti tomu zájem o zlaté šperky díky nižším cenám prudce roste. Drahý kov od začátku roku zlevnil zhruba o pětinu.

K poklesu ceny zlata přispívá zmírnění dluhové krize v eurozóně. Zlato se totiž považuje za bezpečnou investici v období ekonomické nejistoty. „Z trhu se stáhly centrální banky, což byl jeden z největších kupců drahých kovů. Stáhli se i velcí burzovní kupci, kteří se zlatem spekulovali,“ podotkl analytik společnosti Silverum Martin Kopáček.

Podle Kopáčka ale byla krize pouze „odložena“. Jak dlouho vydrží skupování státních dluhopisů americkou a evropskou centrální bankou, není jasné. „Ta krize by se pak mohla vrátit – třeba i v horší formě,“ myslí si analytik.

Zlato podobně jako další komodity v uplynulých letech těžilo z přílivu levných peněz, kterými se centrální banky po celém světě snaží podpořit hospodářský růst. Jeho cenu však nyní tlačí dolů očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne v brzké době měnové stimuly omezovat.

Indové mají o zlaté věci enormní zájem

Spotřebitelská poptávka po zlatě, která zahrnuje například šperky a mince, nicméně díky nižším cenám stoupla o více než polovinu. V Indii se tato poptávka zvýšila o 71 procent a v Číně dokonce o 87 procent. „Třeba v Indii mají ve své národní mentalitě, že si ukládají své úspory do zlata i ti nejchudší. Indie už dokonce musela uvalit daň na dovoz zlata, pak ale vzrostl objem pašovaného zlata,“ poznamenal Kopáček.

  • V červnu se cena zlata propadla až na tříleté minimum kolem 1 180 dolarů za troyskou unci.
  • V současnosti se zlato prodává za zhruba 1 320 dolarů za unci.
  • Společnost ABN Amro v červnu předpověděla, že cena zlata se do konce příštího roku sníží na 900 dolarů za unci.
Vydáno pod