Neplatili jste dost, v Amazonii začneme vrtat, vzkázal Correa velmocem

Quito - Část Amazonského pralesa zmizí kvůli těžbě ropy. Ekvádorský prezident Rafael Correa totiž povolil kácení v národním parku Yasuni. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že světové velmoci podle něj neplatily do speciálního fondu na ochranu pralesa dost peněz. Podle Correy proto země nemá jinou možnost. Park přitom patří mezi jednu z biologicky nejrozmanitějších oblastí na světě. Prezidentovo rozhodnutí vyhnalo do ulic Quita stovky protestujících.

Měla to být výměna. Aby Ekvádor nemusel sáhnout do ropného naleziště v Amazonii, zaplatí mu bohaté země zhruba polovinu hodnoty černého zlata, které se tam nalézá. V přepočtu šlo zhruba o 70 miliard korun. „Musím říct, že nás svět zklamal,“ prohlásil Correa.

Prezident projekt spustil v roce 2007. Snahou bylo ochránit jedno z nejrozmanitějších míst divoké přírody na planetě. Correa argumentoval také důležitostí deštných pralesů jako významné části takzvaných plic světa. Fond, který je spravován Rozvojovým programem OSN, tvrdí, že zabráněním vrtání by se do atmosféry nedostalo více než 400 milionů tun oxidu uhličitého.

Národní park Yasuni
Zdroj: ČTK/AP/Dolores Ochoa

Correa: Spoluzodpovědnost především

Do fondu se ale nepodařilo získat tolik finančních prostředků, kolik si Correa představoval. Prezident oznámil, že je tam pouhých třináct milionů dolarů. Původní plány proto ruší. Podle Correy bylo toto rozhodování enormně těžké. „Nebyla to charita, kterou jsme se snažili získat ze strany mezinárodního společenství, ale spoluodpovědnost tváří v tvář klimatickým změnám,“ řekl k tomu prezident.

Ekvádorský prezident o své rozhodnutí:

„Myslím, že tato iniciativy předběhla svou dobu. Nemohli jí porozumět ti, kteří jsou zodpovědní za klimatické změny. Měli jsme také smůlu, že svět zasáhla ekonomická krize. Ale ať se nikdo nenechá zmást. Hlavní příčina selhání je, že svět je pokrytecký a logika, která panuje, není o spravedlnosti, ale o moci.“

Národní park Yasuni
Zdroj: ČTK/AP/Dolores Ochoa

Obyvatelé Ekvádoru říkají spolu s ekology těžbě jasné NE

Podle ekvádorského prezidenta zasáhne průzkum a následná těžba jedno procento celkové rozlohy parku - tedy asi sto kilometrů čtverečních. Ekologové ale před následky lidského zásahu varují. Proti je rovněž skoro 80 procent všech obyvatel Ekvádoru. Park Yasuni je totiž mimo jiné domovem několika domorodých komunit.

  • Ropa je hlavním vývozním artiklem Ekvádoru.
  • V Yasuni se nachází odhadem 846 milionů barelů ropy, tedy pětina zásob celého Ekvádoru. První pracovníci ropných společností dorazí do pralesa podle prezidenta už během několika týdnů.
Ekvádorský prezident povolil kácení v národním parku Yasuni (zdroj: ČT24)

Národní park Yasuni

Rozloha: 10 tisíc kilometrů čtverečních.

Zvířata: V parku žije nezměrné množství divoké zvěře včetně unikátních druhů ptáků nebo opic.

Rostlinstvo: Na jednom hektaru parku Yasuni roste více druhů dřevin než v celé Severní Americe.