OMV rekordně investuje do polí v Severním moři

Vídeň - Rakouská ropná a plynárenská skupina OMV koupí od norské těžební společnosti Statoil podíly v několika ropných a plynových polích v Severním moři. OMV to uvedla na svých internetových stránkách. Hodnota transakce je nejméně 2,65 miliardy dolarů (51,3 miliardy korun) a její dokončení se očekává koncem roku. Podle agentury APA se jedná o největší investici v historii OMV. Generální ředitel skupiny Gerhard Roiss prohlásil, že obchod se Statoilem bude klíčový k dosažení cílů pro rok 2016.

OMV patří mezi největší ropné společnosti ve střední a východní Evropě. Nový obchod jí umožní posílit svou přítomnost v rozvíjejícím se norském odvětví těžby ropy. Produkce OMV se díky dohodě příští rok zvýší o zhruba 40 tisíc barelů. Do roku 2016 pak chce společnost dosáhnout denní produkce 350 tisíc barelů ropného ekvivalentu.

Jde o klíčová pole

Podíly, na jejichž koupi se OMV dohodla, se nacházejí v několika klíčových polích ve vodách u Británie a Norska. Konkrétně jde o 19 procent v ropném a plynovém poli Gullfaks, 24 procent v ropném a plynárenském projektu Gudrun, 30 procent v poli Rosebank západně od britského souostroví Shetlandy a zhruba 5,9 procenta v ropném poli Schiehallion ve stejné oblasti.

  • Podle OMV dosahuje kupní cena s datem účinnosti 1. ledna 2013 2,65 miliardy dolarů. Mohla by se ale zvýšit o dalších 500 milionů dolarů na pokrytí dalších investic.

Statoil si v první řadě finančně polepší

Pro norskou společnost by transakce mohla představovat další finanční prostředky v době, kdy Statoil investuje 19 miliard dolarů do spuštění těžby v nově objevených ložiscích. „Statoil touto transakcí otevírá kapitál k investicím ve vysoce návratných projektech v klíčových oblastech,“ konstatoval výkonný ředitel Statoilu Helge Lund.

  • OMV vlastní například přední rumunskou ropnou společnost Petrom.
  • V České republice působí OMV od roku 1991, v roce 2005 v tuzemsku koupila síť čerpacích stanic Aral.
  • Ve druhém čtvrtletí její produkce dosahovala kolem 297 tisíc barelů ropného ekvivalentu denně.