Češi si na rozvoz jídla teprve zvykají. Vede pizza, burgery a sushi

Praha – Služby nabízející rozvoz jídla domů či do kanceláře se u českých spotřebitelů ve srovnání se západní Evropou teprve zabydlují. Nyní na tuzemský trh vstupuje mezinárodní značka Foodpanda, která působí ve 28 zemích světa, mj. i v Maďarsku či Polsku. Má ambice stát se jedničkou na trhu. Konkurovat bude již zavedeným projektům DameJidlo.cz, Jidloted.cz nebo Rozvozjidla.cz. A na co mají čeští zákazníci největší chuť, když si objednají dovoz? Podle statistik webu DameJidlo.cz vede pizza, burgery, sushi a těstoviny.

Foodpanda nabídne svým zákazníkům stejně jako konkurence možnost on-line objednávky přes webové stránky nebo mobilní aplikaci, jednoduché platby a široký výběr restaurací.

„Služba Foodpanda bude zpočátku dostupná v Praze, kde již od začátku nabídne jídlo od více než 30 partnerů, například Sushitime nebo Pizza West,“ uvedl ředitel Foodpanda pro Českou republiku Peter Varga. „Pro restaurace je Foodpanda efektivní a nový prodejní kanál, který může přinést další zisk,“ je přesvědčen Varga.

„Rozvážkové firmy přibývají. Jenom prostým průzkumem na internetu zjistíte, že v Praze se rozvozem jídla zabývá přes 300 firem, v celé republice to může být určitě 1 000 firem. Každá restaurace má dnes zájem rozšířit své působení a zavážkové služby jsou určitě jedním ze způsobů,“ říká konzultant Incoma GfK Karel Mayer.

„Čekáme, že na trhu je prostor ještě pro čtyř až pětinásobný nárůst. Těch zákazníků bude rozhodně přibývat,“ míní Tomáš Čupr, zakladatel portálu Damejidlo.cz.

Například portál DameJidlo.cz nabízí pokrmy více než 500 restaurací. Nedávno spustil také vlastní kurýrní službu. „Je pro nás důležitá, poněvadž můžeme začít spolupracovat i s restauracemi, které nikdy vlastní rozvozy neměly. Vlastní kurýři jsou optimálnější volbou než messengeři či taxikáři, protože naši kurýři mají jedinou povinnost – rozvážet jídlo,“ poznamenal zakladatel služby Tomáš Čupr.

Portál nabízí své služby v 70 městech v ČR a měsíčně registruje 60 000 objednávek. Zároveň oznámil expanzi na slovenský trh. „Na Slovensku DameJidlo.cz již od počátku spustí vlastní kurýrní službu v Bratislavě, cílem je do konce roku realizovat 10 000 objednávek měsíčně,“ doufá Čupr.