Poláci si věří, chtějí vyvážet ještě více potravin

Varšava - Evropský trh ještě není dostatečně nasycený polskými potravinami, myslí si šéf Polského svazu zaměstnavatelů v potravinářském průmyslu Andrzej Gantner. Očekává totiž, že vývoz potravin ze země jen letos vzroste asi o devět procent. Tím pádem bude atakovat nový rekord a objem 18,5 miliardy eur (zhruba 477 miliard korun). Právě v Evropě přitom končí zhruba 76 procent potravin z Polska.

Podle Gantnera je také třeba pamatovat, že Polsko hraje roli významného dovozce potravinářských surovin. Ty polské firmy zpracovávají, balí a vyvážejí. Loni hodnota dovozu do Polska dosáhla 13,5 miliardy eur (asi 348 miliard korun) a letos podle Gantnera bude zhruba stejná.

Polské potraviny by si měly najít cestu také do Asie

Klíčovými trhy jsou pro Polsko Německo, Česká republika a Slovensko. Slibný je také ruský trh a rovněž Asie, dodal Gantner.

Hlavní fakta podle šéfa Polského svazu zaměstnavatelů v potravinářském průmyslu Andrzeje Gantnera

  • Polsko exportuje hlavně mléčné výrobky, cukrovinky, ovoce a vepřové.
  • Polské zboží se vyznačuje příznivým poměrem kvality a ceny.
Zelenina
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Jen do České republiky se za posledních 12 let dovoz polských potravin zvýšil více než čtyřnásobně. Polsko je přitom po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně, letos ale polské potraviny stíhá na českém trhu řada afér.