ČEZ si v Bruselu stěžuje na kroky rumunské vlády

Praha - Společnost ČEZ řeší další problém v zahraničí. Elektrárenský gigant podle Hospodářských novin protestuje proti záměru rumunské vlády omezit podporu obnovitelných zdrojů. Firma kvůli tomu podala stížnost k Evropské komisi. ČEZ má v zemi větrné elektrárny a změnou zákona by přišel o více než šest miliard korun. V budoucnu by tak podle šéfa zahraničních investic mohl přistoupit až k arbitráži.

„V pátek jsme ohledně připravované legislativy podali stížnost k Evropské komisi, kde jsme psali, že nejsou naplněna naše legitimní investorská očekávání,“ uvedl šéf řízení zahraničních investic ČEZu Martin Pacovský. Po Albánii a Bulharsku je tak Rumunsko třetí zemí v regionu, kde má ČEZ potíže.

O co v Rumunsku jde?

V Rumunsku jsou obnovitelné zdroje podporovány takzvanými zelenými certifikáty, jejichž počet a hodnotu určuje zákon. Za každou vyrobenou megawatthodinu získá výrobce určitý počet certifikátů, které od něj musí kupovat koncoví prodejci. Hodnota jednoho certifikátu byla stanovena v rozmezí 27 až 55 eur a ČEZ měl původně garantované dva certifikáty za každou MWh.

Rumunská vláda nicméně navrhla, aby větrné elektrárny získaly jen jeden certifikát a druhý jim byl dán v letech 2018 až 2020. ČEZ však upozorňuje, že nejsou známy podmínky, za kterých bude druhý certifikát vyplacen, a také se obává, aby v roce 2017 nebyly navrženy další změny.

ČEZ má v Rumunsku větrný park Fantanele a Cogealac o instalovaném výkonu 600 megawattů, což je investice v hodnotě 1,1 miliardy eur. „Nejsme příznivci arbitráží, vnímáme to jako nejkrajnější variantu. Ale pokud bychom v roce 2018 certifikáty neobdrželi, museli bychom o ní uvažovat,“ sdělil Pacovský. Zákon se bude projednávat v září.

Vydáno pod