Hypotéky letos poprvé podražily. Bude tento trend pokračovat?

Praha - Úrokové sazby z půjček na bydlení v červenci letos poprvé stoupaly. V současnosti jsou v průměru na třech procentech, což je o 0,05 procenta víc, než bylo červnové historické minimum. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Podle šéfredaktora serveru Hypoindex.cz jsou příčiny jasné. „Jednotlivé banky sazby víceméně nezměnily, pouze klienti se přesunuli k jiným bankám, které mají úroky vyšší,“ prohlásil Petr Zámečník s tím, že banky ovšem nyní vydělávají na hypotékách nejméně v historii – kvůli nízkým maržím.

Podle Zámečníka nezáleží jen na tom, jaké úroky banka nabízí, ale i na podmínkách, které si nastavila. „Řada klientů volí banku s vyššími úrokovými sazbami, protože u ní projdou skóringem a hypotéku dostanou,“ poznamenal ekonom. Víc stavět se ale i přes relativní dostupnost úvěrů zřejmě nebude. „Proč se hypoteční trh drží takto vysoko? Je to dáno především refinancováním stávajících hypotečních úvěrů k novým bankám,“ řekl k tomu Zámečník. 

„Mírný nárůst úrokových sazeb byl očekávaný. Některé banky začaly zvyšovat sazby již v červnu, některé v červenci a některé až v srpnu. V následujících měsících se dá očekávat spíš stagnace než rapidní růst, protože banky budou chtít využít obchodně silné měsíce září a říjen,“ řekla hypoteční analytička Partners Lenka Drásalová.

Další vývoj lze těžko předjímat

Na vývoj úrokových sazeb mají nyní největší vliv rekordně nízké marže bank. „V současné době na tom banky vydělávají nejméně za celou svou historii. Je otázka, zda ty marže nezvýší,“ konstatoval Zámečník s tím, že pak by úrokové sazby opět šplhaly nahoru. „ČNB na druhé straně očekává u svých krátkodobých sazeb snížení úrokových sazeb. Třeba u mezibankovních sazeb na tři měsíce mohou klesnout na nulu,“ podotkl šéfredaktor Hypoindex.cz s tím, že to by mělo pak za efekt snížení úrokových sazeb. Důležité podle Zámečníka bude, který vliv bude silnější. 

Zámečník současně upozornil, že na světovém úrokovém trhu se již začínají projevovat tendence k nárůstu dlouhodobých úrokových sazeb, což se může promítnout i v České republice. „Nejprve by rostly úrokové fixace na tři nebo pět let a pak i krátkodobé sazby u variabilních hypoték,“ řekl šéfredaktor. 

  • Ceny bytů by měly zůstat na dlouhodobých minimech. Centrální banka odhaduje, že nezačnou růst dřív než v roce 2015. Byty v Česku v posledním roce zlevnily zhruba o 4 procenta. Naopak ceny stavebních pozemků mírně stouply.

Sazby českých hypoték byly na maximu v létě 2008, kdy byla hypoteční krize v USA v plném proudu. Od té doby pravidelně klesaly. Češi využívali levnějších hypoték zejména v první půlce roku, jelikož byly příznivé i ceny domů a bytů.

V létě zájem o hypotéky meziměsíčně klesl

Prázdniny se ovšem podepsaly na sníženém zájmu o hypoteční úvěrování. Banky zaznamenaly meziměsíční pokles téměř o pětinu. „Tento červenec je přesto významně silný. Meziročně si trh polepšil o víc než 50 procent,“ prohlásil Zámečník s tím, že důvodem je hlavně nabídka bank umožňující refinancovat hypotéku až do konce roku nebo déle.