Placení „lovci pirátů“ slaví úspěchy. Odměna? Až milion korun

Praha - První firmy podezřelé z používání nelegálního softwaru čelí trestním oznámením. Žaluje je protipirátská organizace BSA. Od placených „lovců pirátů“ získala za měsíc desítky tipů. Letos za ně vyplatí na odměnách více než milion korun. „Řadu lovců pirátů určitě motivuje právě odměna. Proces identifikace a hlavně dokazování je totiž poměrně dlouhý,“ řekl mluvčí BSA Jan Hlaváč. Tito lovci mají zajištěnou anonymitu.

Dokázat něco pirátovi je práce nadlouho

Soukromý detektiv Jiří Jakubka sloužil dlouhá léta u policie, teď ale práci změnil a loví softwarové piráty. V databázi má všechny své zářezy - celkem 7 707 odhalených případů. Jsou za nimi stovky hodin mravenčí práce u počítače. „Samotné vyhledávání je usilovná práce od rána do večera. A dalo by se říct, že minimálně polovina těch hodin je neúspěšných,“ podotkl detektiv. 

Poté, co si přes internet vytipuje potenciálního prodejce nelegálního programu, vyráží Jakubka do terénu a testuje jeho nabídku. Zkouší, zda je software kradený, a sbírá důkazy – třeba i prostřednictvím kamery.  

Mezi jeho klienty patří velcí výrobci operačních systémů nebo třeba kreslicích a konstrukčních programů. Ty jsou velmi nákladné, proto se často kopírují. Kradou se ale i kancelářské programy, antiviry nebo počítačové hry. Celkově výrobci podle BSA kvůli nelegálnímu softwaru přicházejí téměř o 4 miliardy korun ročně. „Podali jsme zatím třináct trestních oznámení. Zhruba do konce měsíce to bude už dvacet, další desítky pak do konce roku. Zatím jde o trestní oznámení na firmy,“ konstatoval Hlaváč.

„Samotné nahlášení pirátství k usvědčení a potrestání pirátů obvykle nestačí. Dokázat krádež duševního vlastnictví je náročné a vyžaduje značné úsilí. Je třeba hlavně přednést pádné argumenty, poskytnout informace či se jinak podílet na prokázání této trestné činnosti. Protipirátská organizace BSA si proto uvědomuje, že vynaložené úsilí je třeba kompenzovat. Proto nabízíme oznamovatelům odpovídající finanční odměnu,“ píše se na stránkách Softwarelegálně.cz, kde je možné softwarové pirátství nahlásit.

Koruny
Zdroj: ČT24/ČTK
Protipirátská organizace využívá tipů od placených "lovců pirátů" (zdroj: ČT24)

Za informace vedoucí k usvědčení pirátů vyplácí BSA od července odměny, jež představují deset procent z uhrazené náhrady škody. V průměru je to kolem 300 tisíc korun, někdy ale i přes milion. „Firmám se většinou daří vymoct náhradu škody soudem. Ten určí pachateli v rozsudku, aby škodu nahradil,“ dodal k tématu detektiv. 

  • Odměnu BSA neposkytne v případě porušení mlčenlivosti oznamovatele, při lži nebo záměrném zkreslení informace.

Pirátská strana už dříve prohlásila, že celý proces považuje za „křížovou výpravu“ proti podnikatelům, a doporučila malým firmám využívat tzv. svobodný software, který je bezplatný. „… nabízet prachy za udávání, navíc v případě, že škoda je naprosto pofidérní, to je podstatně horší než domnělý přestupek sám,“ prohlásila místopředsedkyně Pirátské strany Lenka Matoušková.

Podobný systém odměn pro lovce pirátů už jinde v zahraničí funguje - například ve Velké Británii, USA, Jihoafrické republice nebo ve Švédsku.

BSA | Software Alliance (www.bsa.org) je předním světovým ochráncem práv softwarového odvětví. Sdružuje řadu úspěšných globálních firem, které každoročně investují miliardy dolarů do vývoje softwarových řešení. BSA se zasazuje o prosazování práv k duševnímu vlastnictví a podílí se na ochraně autorských práv svých členů.

Kdo na piráty nejvíc „bonzuje“?

  • Tipy na softwarové piráty poskytují nejčastěji, tedy z poloviny, firmy stěžující si na nekalou konkurenci. Ale oznamovatele musí společnosti hledat i ve vlastních řadách.
Vydáno pod