Britské banky zaplatí miliardové odškodné za nevýhodné pojištění

Londýn – Třináct bank a další společnosti ve Velké Británii musí zaplatit až 1,3 miliardy liber (asi 39 miliard korun) jako odškodné za prodej nevýhodného pojištění ke kreditním kartám. Oznámil to britský Úřad pro finanční etiku (FCA), který se s firmami na kompenzaci dohodl.

Do skupiny firem, které mají na základě šetření FCA odškodnění zaplatit, patří pojišťovací společnost Card Protection Plan (CPP), třináct bank včetně takových obrů jako Barclays, HSBC či Royal Bank of Scotland a také několik vydavatelů kreditních karet.

Případ se týká sedmi milionů klientů, kteří si koupili produkty na ochranu svých kreditních karet nebo produkty chránící je v případě krádeže dokladů totožnosti. Úřad FCA sdělil, že zákazníci obdrželi zavádějící a nejasné informace o pojistkách, a koupili si tedy pojištění, které nepotřebovali. První platby se v rámci odškodnění čekají na jaře 2014.

Dřívější britský Úřad pro finanční služby (FSA), jehož nástupcem je od letošního dubna právě FCA, už loni na podzim uložil pojišťovací společnosti CPP za prodej špatných produktů pokutu 10,5 milionu liber.

Vydáno pod