Štěch: Daňový balíček v Senátu narazí, vláda zatajila informace

Praha - Nečasova vláda zatajila poslancům, jaký dopad bude mít daňový balíček na státní rozpočet. Na brífinku to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který je toho názoru, že za změnami stály ve skutečnosti komerční zájmy. Řeč je o novém zdanění investičních fondů a nulové dani z dividend. „Jediný zákon, který souvisí s novým občanským zákoníkem a v Senátu zákonitě narazí, je daňový balíček,“ prohlásil předseda Senátu Milan Štěch. Podle něj to ale může přinést určité problémy pro praktické uplatňování občanského zákoníku.

Podle Štěcha měl tlak občanských demokratů z poslední doby na to, aby horní komora balíček schválila, zakrýt tunel. „Poté, co jsem si daňový zákon přečetl, jsem došel k závěru, že povyk ze strany ODS a Němcové nebyl samoúčelný, nýbrž byla snaha tento tunel na veřejné finance zakrýt. Někdo z toho měl mít velikánský prospěch,“ prohlásil Štěch.

Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je ovšem tato argumentace absurdní. Kalousek zdůraznil, že zákon prošel řádným legislativním procesem.

Milan Štěch
Zdroj: David Taneček/ČTK

Podle Štěcha je zákon plný chyb

V době, kdy je dolní komora parlamentu rozpuštěna, nemohou senátoři sněmovnu přehlasovat. Postup je teď proto na vládě, která jako jediná může navrhovat zákonná opatření. O těch poté rozhoduje Senát. Jejich další platnost ovšem musí následně schválit nová sněmovna na své první schůzi. Premiér v demisi Jiří Rusnok se již nechal slyšet, že o zákonném opatření uvažuje v případě zdanění investičních fondů.

„Zákon musí být upraven dobře. Obsahuje totiž i řadu dalších chyb, které jsou legislativně-technického charakteru,“ podotkl Štěch. Odmítnutí daňového balíčku může podle něj vést k tomu, že občanský zákoník sice vstoupí v platnost, problémy ovšem nastanou při jeho praktickém uplatnění. „Vláda má možnost to řešit. Pokud by to podvazovalo uplatnění, účinnost občanského zákoníku, tak je zcela namístě se rozhodnout pro zákonné opatření,“ uvedl předseda Senátu.

Jaké má Senát možnosti?

Podle legislativního náměstka ministryně spravedlnosti Františka Korbela by bylo nejvhodnějším řešením to, že by se Senát k zákonu nevyjádřil, což by znamenalo jeho přijetí, a ministerstvo financí by neprodleně připravilo návrh zákonného opatření ohledně zdanění investičních fondů, jež by Senát stihl schválit ještě do konce letošního roku.

Méně šťastný by byl podle náměstka postup, kdy by Senát celý zákon zamítl a ministerstvo financí by muselo následně připravit samostatné zákonné opatření, které by reagovalo na nový občanský zákoník. „Bylo by to složitější, náročnější a přineslo by to více právních rizik,“ myslí si Korbel.

Miroslav Kalousek a Miroslava Němcová
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Schválený návrh týkající se fondů se nezamlouvá ani Kalouskovi

Novela, kterou v rámci balíčku pustili poslanci do Senátu, říká, že fondy mají ze svých zisků platit pětiprocentní daň, podílníci nic. „Ten návrh je účelově zneužitelný, může se za něj skrýt jakákoli podnikatelská aktivita, nejen investiční fondy,“ prohlásil Kalousek, který lituje, že ve sněmovně neprošel pozměňující návrh prosazovaný TOP 09. „Je to skrytá nášlapná mina, kterou se snaží zanechat Nečasova vláda té budoucí,“ řekl k tomu stínový ministr financí Jan Mládek.

V příštím roce by stát mohl kvůli změnám spojených s fondy přijít zhruba o miliardy, v dalších letech pak až desítky miliard korun. Podle Štěcha by skončily „v kapsách nadnárodních investičních skupin“. „Z těchto důvodů musíme zákon v Senátu zamítnout,“ podotkl Štěch. Na daňovém balíčku se podle něj prokazuje, že je role Senátu velice důležitá.

  • ČSSD také požádala premiéra, aby vláda pomocí zákonných opatření v Senátu prosadila placení daně z dividend, tedy z akciových výnosů. Zrušení odvodů od 1. ledna schválili v týdnu poslanci. Podle ČSSD to znamená další ztrátu peněz pro rozpočet. Kalousek ale tvrdí, že připravovaný návrh státního rozpočtu s daňovými změnami počítal. Zrušení daní z dividend, jak je schváleno, by podle Kalouska znamenalo snížení příjmů rozpočtu o necelou miliardu korun a je to tak také rozpočtováno.
  • „Věci veřejné nepodporují zákonná opatření ke zdanění dividend. VV upozorňují na to, že v současné situaci jakékoli další daňové zatížení není ku prospěchu české ekonomiky,“ konstatoval předseda VV Vít Bárta s tím, že má po schůzce s prezidentem pocit, že mají taková opatření „velkou zelenou“.

Sobotka zároveň na tiskové konferenci prohlásil, že na dnešní schůzce s prezidentem podpoří termín konání předčasných voleb 25. a 26. října. „Pokud se podaří, aby se volby uskutečnily už v říjnu, nová vláda alespoň bude mít určitý prostor pro to, aby dokázala včas prosadit přijetí zákona o státním rozpočtu. Česká republika se tak může vyhnout rozpočtovému provizoriu,“ dodal předseda ČSSD.