Londýnská City nikdy nespí, doslova

Londýn – Vidina horentních sum na výplatní pásce, ale i obětování volného času na úkor práce. To vše a mnohem více s sebou nese práce v investičním bankovnictví, a ideálně třeba v londýnské City. Naposledy na to však podle agentury Bloomberg doplatil jednadvacetiletý německý stážista. Poté, co Moritz Erhardt zůstával během letního výměnného pobytu tři dny v práci až do šesté hodiny ranní, dostal infarkt.

Stejně jako nikdy nespí peníze na Wall Street, proč by to dělaly v srdci londýnského finančního sektoru City. Mnoho mladých perspektivních lidí sem přichází s nadějí, že si za pouhých pár let vydělají tolik liber, aby nemuseli do konce života ani hnout prstem, a přesto se měli lépe než většina jejich známých. Některým to vyjde, jiní však na vražedné pracovní tempo doplácí podlomením svého zdraví. 

Moritz Erhardt byl téměř u konce své sedmitýdenní stáže v londýnské pobočce instituce Bank of America Merrill Lynch. Během posledních 72 hodin práce si však na spánek našel jen devět hodin. A ani na začátku své londýnské pozice zřejmě neměl pomalejší tempo. Nakonec v průběhu rána zkolaboval ve sprše. 

City už není, co bývala

Jak ale píše list The Telegraph, sen o zaměstnání investičního bankéře vzal dávno za své. "Starý mýtus, že půjdete do důchodu nebo se stanete šéfem ve 40, je vážně směšný. Rozhodně se vám to nepovede, když máte tak vysokou hypotéku a dvě děti na soukromé škole. Všichni jsme v pasti. Už se tady ani nedá vydělat tolik peněz jako dřív," říká jeden z londýnských obchodníků. 

Většinu bankéřů však žene kupředu neustálé dokazování, že vydělat své bance miliony je naprosto snadné. V té chvíli jim rapidně stoupá hladina adrenalinu v krvi. Ovšem podobné je to i tehdy, když mají na kahánku a hrozí jim, že o podobné sumy přijdou. Hon za mamonem je většinou zaslepí, hodiny se zastaví a není cesty zpátky, připomíná i deník The Independent

Opačný extrém pak samozřejmě nastává, když někdo pracuje celé dny s pouhými pár hodinami spánku, ale dělá to pro své přežití. Stále více lidí si taky musí držet dvě zaměstnání. A pro další příklad nemusí chodit daleko ani lékaři, kteří tráví v nemocnicích mnohdy více hodin, než by bylo zdrávo. 

Smrt německého studenta alespoň odstartovala debatu, čeho všechno jsou banky a hlavně jejich zaměstnanci schopní při zvyšování zisků.

Smrt stážisty z Merrill Lynch (zdroj: ČT24)