Za Eiffelovkou už Číňané nemusí do Paříže, mají vlastní

Šanghaj - Francie a hlavně Paříž je mezi čínskými turisty nesmírně populární, jen loni se do země galského kohouta vypravil milion a půl Číňanů. Teď ale možná záplava asijských turistů zeslábne. Město nad Seinou totiž můžou vidět i doma, věrná kopie centra města totiž vyrostla poblíž Šanghaje. „Chang-čou je turistické město stejně jako Paříž. Lidé sem často jezdí za výlety, relaxací, romantikou - vidíme tady hodně podobností. Takže si myslím, že tenhle projekt celkem snadno zapadl do našeho regionu,“ řekl Chen Zhengwei, manažer jedné ze společností, které nové město stavějí.

Městečko Tchien-tu-čcheng lákající na architekturu francouzské metropole se nachází na předměstí přístavního města Chang-čou na východním pobřeží Číny. Na zelené louce tu vyrostly bloky domů na ploše půl čtverečního kilometru, což je pro představu asi podobná plocha, jakou zabírá americký Pentagon. V budoucnu se Chang-čou má stát luxusní čtvrtí pro zhruba 100 000 lidí. 

Francouzská kolonie roste na východním pobřeží Číny už od roku 2001. Na pařížskou čtvrť navazuje ještě burgundská vesnice s vinnými sklepy obklopená vinohrady. Všechno má být dostavěno za dva roky a celkový rozpočet překročí miliardu dolarů.

Za Eiffelovkou už Číňané nemusí do Paříže, mají vlastní v Šanghaji (zdroj: ČT24)

Do nebeského města, jak zní název čtvrti Tchien-tu-čcheng v překladu, se ale zatím lidé moc nehrnou. Žije tu asi pětina plánovaného počtu obyvatel. Hlavně kvůli vysokým cenám nemovitostí, které od začátku fungování města několikanásobně stouply, a nefunkčním službám. „Je tu hodně prázdných míst, ale já bych nemluvil o nějakém městě duchů. Myslím, že se to tu bez problémů zaplní. Možná to bude trvat o něco déle, ale podle mě je tohle město ráj bydlení a turistiky budoucnosti,“ věří jeden z prvních obyvatel města Zeng Zeng.

Turisty má zdálky přitahovat hlavní dominanta města, 108 metrů vysoká kopie Eiffelovy věže, která je druhou největší na světě. Ještě o šedesát metrů vyšší je kopie slavné věže u Lasvegaského hotelu Paříž, která dosahuje poloviny výšky originálu. Po světě pak má slavná věž desítku dalších kopií, včetně pražské Petřínské rozhledny.

Vydáno pod