Proti skrytým vadám u nemovitostí se lze bránit

Praha - Místo vysněného bydlení starosti a další investice. Nákup nemovitosti můžou prodražit skryté vady. Laik na první pohled těžko pozná třeba špatnou izolaci nebo nekvalitně zateplenou střechu. Za případné skryté vady je však možno žádat protiplnění. Podle občanského zákoníku mají kupující šanci uplatnit skryté vady do šesti měsíců, nový občanský zákoník, který by měl Senát schválit, tuhle dobu od roku 2014 prodlouží až na 5 let.

V domech se často řeší problémy se statikou, akustikou a špatnou vodní izolací. Z toho pak plynou životní investice a hypotéky na několik let. Zárukou dobrého technického stavu nejsou ani nemovitosti v atraktivních lokalitách či unikátní projekty.

„Nejčastěji by si klienti měli dávat pozor na zateplení fasády, na stav oken, na stav sanity v koupelně a ukotvení podlah,“ říká realitní specialista RE/MAX Jan Zachystal. Lidé by měli všechny závady zdokumentovat a se soudním znalcem určit jejich hodnotu.

Skryté vady u nemovitostí (zdroj: ČT24)

Poškozený má právo na slevu či odstoupení od smlouvy

„Poškozený má právo na slevu z kupní ceny. Pokud ty vady brání užívání, tak kupující má právo odstoupit od smlouvy, což znamená vrátit byt a dostat peníze zpátky,“ tvrdí advokát Petr Novotný.

Podle občanského zákoníku mají kupující šanci uplatnit skryté vady do šesti měsíců, nový občanský zákoník, který by měl Senát schválit, tuhle dobu od roku 2014 prodlouží až na 5 let. „Pokud neproběhne celé roční období, tak se skrytá vada nestihne ani projevit, v tomto ohledu je to pozitivní změna,“ doplnil Novotný.

Češi jsou při nákupu nemovitostí už opatrnější než před lety. Častěji si dopředu pořizují technické audity, kde se ukážou vady a nedostatky. Cena prohlídky nemovitosti se v průměru pohybuje kolem deseti tisíc korun.