Vitásková: Žaloba je brutální způsob, jak mě dostat z křesla ERÚ

Praha - Policie tento týden navrhla obžalovat 10 lidí, kteří mají být napojeni na solární podvody. Obvinění se týká získání licencí z roku 2010 pro dvě severočeské fotovoltaické elektrárny. Mezi údajnými viníky je i předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Podle ní je obvinění absurdní a jedná se prý o „brutální způsob, jak ji dostat z křesla ERÚ“. Navíc tvrdí, že její úřad je na stopě podvodníkům s dotacemi, má jít o 1 500 hříšníků a škody více než stovky milionů ročně – její obvinění má být zakrývacím manévrem.

Licence pro dvě ještě nehotové chomutovské elektrárny udělená na poslední chvíli těsně před snížením výkupních cen. Podle policie šlo o „tunel“. Svůj podíl na tom prý nese i předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Žaloba na Vitáskovou

Absurdní, tak komentuje Vitásková žalobu státního zástupce. Podle žalobce má jít o solární podvod. „Trestné jednání mělo spočívat v tom, že šest osob ke konci roku 2010 usilovalo o získání licencí na výrobu fotovoltaické energie ještě za ceny výhodnější, než které by získaly v roce 2011. A podvodně usilovaly o získání těchto licencí. Dvě osoby z ERÚ tomuto získání měly napomoci. Následně se vedlo řízení o obnově, které mělo odebrat licence. Obviněná Alena Vitásková je viněna z toho, že měla napomoci zmaření této obnovy řízení. Policie měla určité důkazy o falešných dokumentech předkládaných ERÚ a tyto byly předloženy ERÚ, přesto obnova řízení neskončila odejmutím licencí,“ tvrdí státní zástupce Radek Mezlík.

Jde o brutální způsob, jak dostat předsedkyni ERÚ z funkce?

Vitásková nařčení popírá a dává jej do souvislosti s kontrolami elektráren, které její úřad provádí. „Je to brutální způsob, jak mě dostat z křesla ERÚ. Další krok už je pouze vražda. Licence se vydaly v roce 2010. Já jsem do úřadu nastoupila v srpnu 2011. U vydání licencí byli bývalí vedoucí pracovníci úřadu. Navíc řízení o odejmutí licence stále probíhá. Samozřejmě, že na svou pozici nerezignuji, potřebuju dodělat kroky, které dělám,“ podotkla Vitásková.

Hloubkové kontroly poukazují na miliardové úniky

V současné době se na ERÚ provádí hloubkové kontroly toho, co se dělo na úřadě mezi lety 2009 a 2010. Vitásková je přesvědčena, že úřad je schopen popsat, co se tu odehrálo. Jedná se o 162 miliard, které byly nesprávně a protizákonně určeny na podporu obnovitelných zdrojů energie.

„Regulátor v rozporu se zákonem stanovil, jak budou vypláceny podpory pro fotovoltaické elektrárny. Zákon chtěl 15letou dobu investiční návratnosti a 15letou dobu podpory. Regulátor však stanovil 12letou a osmiletou dobu návratnosti, ale podporu stanovil na období 20 let. Každý laik vidí rozdíl. Když to spočítáte na ty roky a firmy, tak to dělá ty miliardy. Proč to nikdo nechce napravit? Žádám, ať se tím ministerstva a vláda zabývají. Znovu se obracím na vládu Jiřího Rusnoka, aby tuto věc prověřila,“ řekla v Otázkách Václava Moravce Alena Vitásková.

Novela o cenách elektřiny

Podpora obnovitelných zdrojů v českém podání znamenala tahání peněz nás všech, užitek z toho měli jen vyvolení. Extrémní podpora se nyní mění na extrémní nepodporu. Na stopnutí podpory všichni ušetří – nejvíc velké podniky. Zákon, který má změnit systém podpory obnovitelných zdrojů, je nyní v Senátu. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová se bojí změn v zákoně, což by znamenalo, že by zákon „spadl pod stůl“ a domácnosti s firmami by si tak opět připlatily. Pro malé spotřebitele jsou to řádově tisícikoruny ročně. Pro velké firmy to mohou být desítky milionů každý rok.

Elektřina
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

„Všichni jsou pro, aby tento návrh zákona byl schválen,“ slibuje předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Letos jde na podporu obnovitelných zdrojů zhruba 44 miliard korun - 12 miliard z rozpočtu, zbytek zaplatí spotřebitelé v cenách proudu. Novela by poplatek, který je letos 583 korun za MWh, měla zastropovat na 495 korunách.

Pokud novelu Senát schválí, projeví se změna od 1. ledna příštího roku. Průměrná domácnost dá v roce 2013 zhruba dva tísíce korun na podporu zelené energie. Pokud bude zákon schválen, klesne příspěvěk proti očekávanému stavu v roce 2014 následovně:

  • Pro rodiny, které svítí a vaří (pokles o 823 korun)
  • Navíc mají ohřev vody (pokles o 1 500 korun)
  • Navíc i topí (pokles o 4 939 korun)

Pokud novela neprojde, dojde podle ERÚ k nárůstu příspěvku na obnovitelné (a rovněž druhotné) zdroje energie až na 824 korun, což je téměř o 40 procent více oproti současnému stavu. To je změna, která by podle Vitáskové výrazně ovlivnila životní úroveň občanů a měla obrovský dopad na firmy.

Od ledna 2014 klesne cena energií

Domácnosti, které letos zaplatí za 2,2 MWh/rok 12 300 korun, zaplatí v roce 2014 11 000 korun – jedná se o pokles 10,57 procenta. Firmy se spotřebou 880 MWh/rok v roce 2012 zaplatí 3 000 000 korun, od roku 2014 pak 2 500 000. Jedná se o pokles 16,47 procenta.

Další poklesy cen elektřiny budou až v dalším regulačním období.