Exekucí v Česku značně ubývá. Pomáhá osvěta

Praha - Počet exekucí v České republice výrazně klesá. V prvním pololetí jich soudy nařídily 320 tisíc, což je skoro o třetinu méně než za stejnou dobu loni. Pokračuje tak dlouhodobý pokles v počtu řízení. Za postupné snižování může podle Exekutorské komory hlavně osvěta a novela exekučního i občanského soudního řádu.

„Klesající trend pokračuje. V roce 2012 vzniklo o 13 procent méně exekucí než v roce předcházejícím. Teď se naplní naše odhady a dostaneme se ještě níž,“ uvedl prezident komory Jiří Prošek s tím, že podle něj bude číslo nižší i příští rok.

Na začátku roku 2012 významně stoupl počet exekucí, protože věřitelé žalovali své pohledávky ještě před snížením advokátních odměn. „Před březnem, tedy před účinností novelizované vyhlášky o odměnách, rychle podávali návrhy na zahájení nových řízení. V té době jsme proto čelili několikanásobnému počtu exekucí,“ upozornil Prošek.

Dražební kladívko
Zdroj: Martin Štěrba, Josef Horázný/ČTK

Za první třetinu roku 2012 soudy odstartovaly celkem 326 tisíc exekucí, tedy téměř polovinu všech řízení zahájených v loňském roce. Přesto loni počet soudem nařízených exekucí celkově klesl o 13 procent na 820 tisíc.

„Je to pozitivní zpráva pro celou společnost. Exekuce tu nejsou pro exekutory. Jsme tu proto, že exekucí byl určitý počet, když klesá, je jasné, že se bude snižovat počet exekutorů. I my to ale vnímáme jako pozitivní trend,“ říká Prošek.

Příčinou poklesu počtu exekucí je podle Proška zejména osvěta, kterou dělá Exekutorská komora, a celkově větší informovanost lidí o exekucích. „Tady spolupracujeme s Člověkem v tísni,“ podotkl. Lidé si podle něj mnohem dříve uvědomují, že pokud jim přijde předžalobní výzva, tak to není „legrace“.

Dále má podle Proška vliv novela exekučního řádu a občanského soudního řádu. Od ledna zavedla řadu novinek, mimo jiné předžalobní výzvu a pravidla pro spojování řízení. Podle inkasní agentury EOS KSI ČR může být příčinou poklesu i zvýšená snaha věřitelů řešit své nesplacené pohledávky mimosoudně a včas. "Naše zkušenosti potvrzují, že zájem firem a institucí o mimosoudní vymáhání pohledávek roste. Firmy si stále častěji uvědomují, že jim mohou neplatící odběratelé přivodit vážné problémy s jejich vlastní solventností, a proto se obrací na inkasní agentury, uvedl jednatel EOS KSI Vladimír Vachel.

  • Exekuce je vždy zahajována soudem na návrh věřitele.
  • Soudní exekutoři nemají na počet exekucí vliv.
  • Počet exekucí není totožný s počtem dlužníků.