Dobré zprávy potřebuje ekonomika jako sůl. Takt určuje Německo

Lidé prý více věří české ekonomice, která se však stále nemůže vymanit z krize. Čím to je a co obyvatele povzbudilo? Odpověď je relativně prostá – prohlášení analytiků a optimistické signály ze sousedního Německa způsobily, že Češi začínají své ekonomice opět více věřit, nebojí se utratit i nějakou tu korunu navíc a hlavně už nejsou tak pesimističtí. Dobré zprávy sděluje i průmysl, který je ve výborné kondici. Jak se zdá, nejlepším receptem na podporu ekonomiky jsou dobré zprávy od analytiků, médií i z úst politiků – občas se tím dost šetří.

Po poklesu důvěry, kterou tuzemské hospodářství zaznamenalo v předchozích dvou měsících, si teď polepšilo o 1,4 desetiny procentního bodu. „Důvěra spotřebitelů v ekonomice roste, nejsou tak extrémně pesimističtí jako před rokem. Důvodem je menší strach o finanční situaci a menší strach o práci,“ potvrdil pro Českou televizi analytik ČSOB Petr Dufek.

Jednoduchý kruh: Víc státních investic (politici) a větší poptávka po zboží (obyvatelé) povedou k větší výrobě firem (podnikatelé), které zaměstnají více pracovníků a zvednou mzdy. Vyšší mzdy znamenají opět více peněz na spotřebu.

Mohlo by se zdát, že Česko se opravdu odrazilo ode dna a malinkým krůčkem vykročilo k růstu. Stalo se tak i díky poztivním zprávám z Německa, kterému se začiná dařit. Potvrdil se tak fakt, že je Česko na svého západního souseda dost navázáno. Podnikatelská nálada v Německu v srpnu podle průzkumu výzkumného institutu Ifo čtvrtý měsíc za sebou vzrostla a ocitla se nejvýše za 16 měsíců.

„Není to sice zatím žádné terno, ale minimálně se dá říct, že důvěra v ekonomice je nejvyšší od loňského června. Nejnovější údaje naznačují, že sice recese technicky skončila, ale na viditelnější a stabilnější růst to zatím rozhodně nevypadá,“ varuje před přílišným optimismem Dufek. 

Přitom by se dalo říct, že růst ekonomiky, který byl prezentován za druhé čtvrtletí, byl pouze první vlaštovkou. HDP sice rostlo meziměsíčně o 0,7 procenta, oproti stejnému období za loňský rok však hodnota poklesla. V podstatě je na tom česká ekonomika opravdu pořád „nic moc“. Pokud se ale zeptáme, jak z toho ven? Musíme si taky odpovědět, že vzdycháním a naříkáním to nepůjde. Pokud by se ekonomika držela pozitivního trendu, nálada mezi firmami i domácnostmi bude lepší. Povzbudivým výkladem stavu ekonomiky se nyní dosáhlo povzbuzení veřejnosti a právě to je recept na lepší budoucnost naší ekonomiky. 

  • Peněženka autor: GAETAN BALLY, zdroj: ČTK/Keystone
  • Nakupování autor: Alexander F. Yuan, zdroj: ČTK/AP

Je lepší nálada vidět i na chování zákazníků?

„Letos jsme nezaznamenali žádný pokles obratů a nákupní síla nám v prvním pololetí mírně stoupla. Zákazník z našeho pohledu začíná vyhledávat servisní zázemí a firmy, které jsou schopny nejen prodat, ale hlavně doporučit a nabídnout maximální servis a přístup zákazníkovi. Jsem přesvědčen,že specializovaný prodej a péče o zákazníka v kamenných prodejnách by měl být do budoucna tím nejdůležitějším pro nakupující v odvětví maloobchodu,“ doplňuje Jiří Štolpa, vedoucí třebíčské firmy se sportovními potřebami Twinsport.

Průmysl 

Technickým oborům v Česku pšenka stále kvete. Je to hlavně díky kvalitním výrobkům, které jsou na českém trhu produkovány a o které je logicky zájem v zahraničí. Největší část exportu (více než 80 procent) míří do Evropské unie, což za krize eurozóny není zrovna ideální volba. Na druhou stranu je to přirozené díky naší tranzitní poloze. O diverzifikaci se firmy snaží, příkladem mohou být úspěšné průniky firem na ruský, indický či čínský trh. 

Nedílnou součástí úspěchu je samozřejmě automobilový průmysl, který je v podstatě alfou a omegou úspěšnosti celého průmyslu a strojírenství v Česku. Manažeři v Mladé Boleslavi si dozajista mnou ruce nad úspěšnými prodeji svých vozů. A je tomu tak dobře. Na automobilku Škoda Auto jsou napojeny stovky firem z tuzemska i zahraničí, které jí dodávají díly. Kdyby se tedy tomuto gigantovi nedařilo, znamenalo by to komplikace a ztrátu pracovních míst pro tisíce lidí. 

„Český průmysl je na velice dobré úrovni. Je velice dobré, že jsme vázaní na německou ekonomiku, která má velice dobrý výkon,“ vysvětlil ve studiu ČT24 Jiří Grund z Asociace exportérů ČR.

  • Průmysl zdroj: ČT24
  • Průmysl zdroj: ISIFA/Bod zlomu

Podle Grunda je potřeba orientovat se na teritoria, která jsou perspektivní a kde je české zboží známo. Je prý vidět světélko na konci tunelu a odvětví by mělo mít to nejhorší již za sebou. „Češi musí prorazit nápadem. Přijít s něčím, co konkurence nenabízí. Je dobré se držet při zemi i cenou. Jde o inovace, nápad, nezůstat na jednom místě. Příkladů úspěšných firem je víc a víc,“ doplnil Grund.

Je potřeba, aby firmám pomohl i stát. Především prostřednictvím agentury CzechTrade a EGAPU. Česká diplomacie musí být jistá a hledat nové příležitosti pro nové firmy. Stejně tak by měl úspěšně navazovat bezkonfliktní vztahy se zeměmi i prezident republiky.

Jiří Grund komentuje situaci v českém průmyslu (zdroj: ČT24)

Stavebnictví

Ve stavebnictví je situace horší. Již od roku 2009 firmám ubývá zakázek a musí škrtit své výdaje. Za posledních pět let se odvětví propadlo o třetinu. Problémem je i fakt, že se situace nelepší – podle informací České televize by letos mohla díky nepříznivému vývoji zkrachovat až pětina firem, což je obrovské číslo. „Důvěra ve stavebnictví je extrémně nízká. Hlavním důvodem je nedostatek zakázek, který firmy pociťují už pět let,“ doplnil pro ČT Dufek.

Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR

„Dnešní situace je naprostou odchylkou od normálu. To, co je tristní, je fakt, že vláda absolutně nebyla ochotná na tyto informace reagovat. Byly zde všemožné strategie konkurenceschopnosti, superstrategie, které se mohou pouze válet na stolech ministerstev a v šuplících. Uvádění navrhovaných opatření, na kterých jsme se shodli na tripartitách či na vládě, zůstaly bohužel absolutně nenaplněné. Tohle je sklízení těch výsledků.“

  • Průmyslová výroba a stavební produkce v ČR zdroj: ČSÚ
  • Průmyslová výroba a stavební produkce v ČR zdroj: ČSÚ

Příčinou je především nedostatek státních zakázek. Stát vlivem krize šetřil, šetří a pravděpodobně nebude moc štědrý ani příští rok. Zkrátka nejsou peníze. Nebo jsou, ale putují někam jinam či někomu jinému.

Otázkou je, jak se daří menším stavebním firmám, které se specializují na stavby rodinných domů. Ty totiž nejsou závislé na žádných výběrových řízeních vedených státem či na přísunu peněz ze státní kasy. Je to boj o zákazníky – o rodiny, které chtějí postavit či zrekonstruovat dům. Svůj vliv zde sehrávají i nyní výhodné hypotéky s dobrým úrokem. V mnoha vesnicích i okrajových částech měst stavby probíhají - zdá se tedy, že peníze na výstavbu svého vlastního bydlení Češi vždy nějak seženou - pro mnohé je stavba například i životním cílem.

„Je jasný fakt, že před deseti lety se stavělo více. Bylo to období “boomu„ stavění rodinných domů. Nyní počet nově zahájených domů ročně již zdaleka tak vysoký není. Menší stavební firmy se nyní často zabývají rekonstrukcemi a zateplením domů - taková práce se vždy nějaká najde. Pokud má firma dobrou referenci od svých zákazníků, tak problémy s existencí nemá. Existenční komplikace se týkají spíše velkých firem, které jsou závislé na státních zakázkách či velkých projektech,“ říká Jiří Beránek, majitel stavební firmy z Vysočiny.

  • Stavebnictví zdroj: ČT24
  • Stavebnictví zdroj: ČT24

Po zimě se ukáže..

Podle jednatele firmy Vesas Bohumila Bobka se stavaři bojí zimy, kdy je o práci největší nouze. Stát podle něj totiž nedělá nic pro firmy, které jsou závislé na ročních obdobích - sezonní práce. Při některých výběrových řízeních či při cenových nabídkách dochází prý i k tomu, že konkurenti soutěží i o to, kdo udělá „větší ztrátu“. Mnoho firem se totiž pouze zateplováním rodinných domků a opravou fasád neuživí.

Bohumil Bobek, jednatel společnosti Vesas

„Stavebnictví jako barometr ekonomiky vypovídá, že jsme na tom špatně. Stavební firmy se udržují nad hladinou velice těžce, neinvestují do obnovy strojů a nářadí. Výplaty stagnují. Současný stav podporuje šedou ekonomiku a firmám se špatně konkuruje.“