Rozšiřování Babišova impéria: V hledáčku teď nástupce Less & Forest

Praha - Společnost Agrofert Holding, jíž vlastní podnikatel Andrej Babiš, má zájem o akciovou společnost Nový Forest z Bohdanče na Kutnohorsku. Ta je nástupnickou firmou zkrachovalé Less & Forest, která skončila v úpadku loni na podzim s povolením reorganizace. Agrofert je jedním z členů věřitelského výboru. Babiš chce díky této koupi posílit lesnické aktivity v těžební, pěstební a logistické činnosti. Spojení bude posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Podle majitele zkrachovalého holdingu Less Jana Mičánka je celkem pravděpodobné, že se Babišovi podaří lesnickou firmu koupit. „Řekl bych, že to je docela silně možné, protože Agrofert věřitelům předložil nejvyšší nabídku za to, co jsme transportovali do Nového Forestu,“ podotkl Mičánek. Babiš podle něj za tento majetek nabídl cenu 112 milionů korun. „Ale musí se mezitím ještě odehrát spousta věcí a právních úkonů a musí to odhlasovat schůze věřitelů,“ upozornil Mičánek.

Less & Forest byla členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro Lesy ČR. V roce 2012 činily její výnosy 4,14 miliardy korun. Less & Forest hospodařila na čtvrtině státních lesů. Letos v červnu vybraly Lesy ČR nové dodavatele na 32 jednotek po zkrachovalé firmě, osm z nich nyní obhospodařuje firma z Babišova holdingu Uniles.

Tuto firmu získal Babiš před dvěma lety společně s jinou společností Wotan Forest. Chtěl i Less & Forest podnikatele Jana Mičánka, na transakci se však nedohodli.

hires
Zdroj: ČT24

Do společnosti Nový Forest se převedla provozní aktiva a pokračuje v provozní činnosti. V původní Less & Forest zůstal majetek, pohledávky a spory. Věřitelé mají být uspokojováni z obou těchto společností. Do insolvenčního řízení se jich přihlásilo 1 497 s více než 1 600 pohledávkami.

  • Podle informací ze začátku insolvenčního řízení dlužily firmy skupiny Less bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Měly také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů korun a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun. Lesy ČR si vůči Less & Forest nárokují pohledávky ve výši zhruba 1,3 miliardy korun.

Babiš už má povolení převzít Mafru

ÚOHS včera povolil skupině Agrofert Holding převzít společnost MAFRA, a. s., která vydává například celostátní deníky MF DNES a Lidové noviny a internetové zpravodajství iDNES.cz. Babiš ji koupil od německého vydavatelského domu Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Získal také společnost Anděl Media Centrum, s.r.o.    

Mafra
Zdroj: Jan Černý/ČTK

Babiš v červnu uvedl, že akvizice je důležitým krokem ve strategii vybudovat významnou mediální divizi na trzích Česka a Slovenska. Letos v dubnu rozšířil své mediální aktivity i na Slovensku převzetím společnosti Ecopress, vydavatele deníku Hospodárske noviny.
   
Babišovo působení v médiích se často dává do souvislosti s jeho aktivitami v politice. Jeho dlouhodobá kritika korupčního prostředí předloni vedla ke vzniku politického hnutí ANO 2011, jehož je lídrem. Babiš uvedl, že nebude v žádném řídicím orgánu vydavatelské skupiny MAFRA, ve které chce po jejím nákupu vystupovat pouze v pozici finančního investora.

Agrofert sdružuje výrobní a obchodní společnosti v Česku a na Slovensku, které se zabývají zemědělstvím, potravinářstvím, chemií a obchodem v těchto odvětvích. Součástí je i dceřiná společnost AGF Media, která se soustředí na vydavatelskou činnost a vydává týdeník 5plus2. Momentálně tvoří Agrofert přibližně 200 společností a vykazuje roční obrat 5,5 miliardy eur.