Intervence v Sýrii na spadnutí. Cena benzinu půjde nahoru

Damašek - V důsledku dění kolem Sýrie prudce stouply ceny ropy. Barel severomořské ropy Brent se prodává za 113 dolarů, což je nejvíc za poslední půlrok. Sýrie sama nepatří mezi přední producenty ropy, případný konflikt by ale ve velkém zasáhl Blízký východ. Právě tento region se z jedné třetiny podílí na celosvětové těžbě suroviny. „V případě, že bombardování v Sýrii opravdu propukne, ceny ropy by mohly růst o desítky dolarů,“ poznamenal analytik Colossea Vít Jedlička. Zdražení pohonných hmot v řádu 30 haléřů v Česku je podle analytika otázkou týdnu až dvou. Růst cen by ale mohl být ještě větší.

Cenu ropy vyhnaly vzhůru informace o připravovaném americkém útoku v Sýrii. Ministr obrany Chuck Hagel už oznámil, že se čeká pouze na rozkaz prezidenta Baracka Obamy. Možnosti vojenské akce zvažují také Británie a Francie. Syrská opozice už prý předala západním mocnostem cíle pro případný zásah na území Sýrie. Jde o reakci na údajný chemický útok z minulého týdne. Podle povstalců za ním stál vládnoucí režim prezidenta Bašára Asada. Bašárovi spojenci jako Rusko, Čína a Írán před intervencí v Sýrii mnohokrát varovali.

Čeká těžební oblast Blízkého východu chaos?

„Se stupňující se rétorikou kolem Sýrie se opět zvyšuje riziková přirážka u cen ropy,“ podotkl analytik Dominick Chirichella ze společnosti Energy Management Institute. „Vojenská akce v Sýrii by mohla vést k rozšíření chaosu na těžební oblasti Blízkého východu i na některé klíčové trasy pro přepravu ropy,“ dodal.

V Sýrii už trvá válka dva a půl roku. „Dosud ale nikdo nechtěl věřit, že Američané skutečně na režim zaútočí. Vzhledem k tomu, že se to moc nečekalo, má to na trhy velký vliv. Přímé zapojení Američanů je pro ně novinkou,“ vysvětlil situaci analytik Jedlička s tím, že v tomto ohledu dochází ke konfrontaci s Íránem, jenž je významným producentem ropy, což hraje rovněž svou roli.

Cena ropy Brent se vyšplhala až na 113,03 dolaru za barel. Později ale o část zisků přišla a prodávala se za 112,62 dolaru. Oproti pondělnímu závěru tak vykazovala nárůst o téměř dva dolary. Americká lehká ropa WTI pak zdražila o více než dva dolary na 108,08 dolaru za barel.

Následky bojů v Sýrii
Zdroj: Xinhua/Zhang Naijie/ČTK

Cenu ropy už nedávno zvedla egyptská krize

Cena americké ropy se vyšplhala nad hranici sta dolarů za barel už začátkem července, kdy za tím stála politická krize v Egyptě. Tam byl armádou sesazen islamistický prezident Muhammad Mursí. Dění v Egyptě je samozřejmě důležité, protože země kontroluje ropovody vedoucí přes Suezský průplav," upozornil tehdy hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

  • „Podobná situace byla při vypuknutí války v Libyi v roce 2011. Trh ovšem tehdy přišel o milion a půl barelů ropy denně - situace byla vážnější než teď,“ řekl analytik ČSOB Petr Báča.

Ceny ropy v poslední době tlačí vzhůru také výpadky v produkci v Severním moři a v Libyi. Těžbu ropy v Libyi narušily protesty, které vedly k uzavření několika ropných polí. Ropná produkce v zemi kvůli tomu o třetinu klesla.

Reakce trhů

  • Evropské akcie dnes zaznamenaly nejprudší pokles za poslední dva měsíce kvůli obavám z možného vojenského zásahu proti Sýrii. Index předních akciových titulů z eurozóny Euro STOXX 50 se snížil o 2,3 procenta, což představuje jeho nejvýraznější denní pokles od konce června. Dostal se tak na měsíční minimum 2756,67 bodu. Panevropský index FTSEurofirst 300 se propadl o 1,6 procenta na 1204,44 bodu.
  • Obavy z možného vojenského zásahu Západu proti Sýrii dopoledne oslabily také americké akciové trhy. Dow Jonesův index odepisoval 0,6 procenta.
  • Rostoucí napětí pak na devizových trzích podpořilo růst japonského jenu a švýcarského franku, které investoři v době vyššího napětí vnímají jako bezpečné. Rizikovější americký a australský dolar naopak oslabovaly.