Szalczyková: Polské potraviny jsou spolehlivé a vysoké kvality

Praha - Hájit kvalitu svých potravin přijeli do Prahy představitelé polské vlády i dalších institucí. Chtějí tak reagovat na sílící kritiku polských výrobků, za kterou vidí hlavně snahu domácí produkce vytlačit jejich potraviny z trhu. Do hlavního města proto dorazila náměstkyně polského ministerstva zemědělství a rozvoje venkova Zofie Szalczyková a ředitel polské veterinární inspekce Janusz Zwiazek. Potraviny, které se z Polska vyváží, jsou podle nich bezpečné a vysoké kvality. Mnohdy opačného názoru jsou ale čeští inspektoři, kteří vidí v polské kontrole a kvalitě výrobků stále velké mezery.

Polské kontroly kvality prý odpovídají standardům EU

Poláci tvrdí, že kontroly kvality jsou spolehlivé a provádějí se podle evropských standardů. Kritika kvality polských potravin podle nich poškozuje dobré sousedské vztahy obou zemí. České ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že se neřídí původem potravin, ale jedině kvalitou.

Zofie Szalczykov z polského ministerstva zemědělství:

„Ráda bych vás ujistila, že polské potraviny, které jsou uváděny na české i zahraniční trhy, mají vysokou kvalitu a jsou bezpečné. Myslím, že by bylo dobré říct, že na současnou kvalitu polských potravin má velký vliv členství Polska v EU. Za posledních 10 let Polsko obdrželo z rozpočtu EU značné prostředky na modernizaci potravinářského sektoru.“

Szalczyková zdůraznila, že kromě dodržení unijních standardů jsou polské potraviny i chutné. Na důkaz toho přivezli Poláci své tradiční produkty i recept na oblíbené pirohy. Jenže Češi znají i jinou stránku polských potravin, jako je technická sůl v jídle, sušenky s jedem na krysy nebo rýže plná olova.

„Samozřejmě, byly tady problémy s polskými potravinami, ale nesmí se uplatňovat skupinová zodpovědnost za jednotlivé případy,“ míní Wojciech Pagowski z oddělení propagace obchodu a investic Polska. „Kupujeme-li potravinu nejnižší cenové úrovně, nemůžeme očekávat že bude mít takové parametry jako potraviny nejkvalitnější,“ dodala pak Szalczyková.

Český ministr zemědělství Miroslav Toman v závěru uplynulého týdne na Slovensku uvedl, že bude v případě opakování problémů s polskými potravinami požadovat od EU částečný zákaz dovozů potravinářských výrobků z Polska do Česka.

Poláci se však snaží ukázat, že systém kontroly potravin je u nich teď přísnější, a chyby tak méně časté. Například v posledním měsíci na na webu Potraviny na pranýři objevilo celkem 78 prohřešků. Přitom polských potravin bylo mezi nimi jen 10, třeba kuřecí maso s antibiotiky. „Není důležitý počet, ale závažnost, a co inspekci zarazilo, je závažnost prohřešků a jejich opakovanost,“ dodává pak Martin Štoll ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Čeští inspektoři mají ke kvalitě polských potravin stále výhrady

„Tady nejde o procento sem či tam. Jde o to, že těch afér s polskými potravinami, které jsme za poslední dva roky zaznamenali, je hodně. Je znepokojivé, že případy neoznamují polské dozorové orgány, ale jsou to polští novináři. Takže jestli je pravda to, že polská kontrola funguje na evropském standardu… já bych si o tom dovolil stále pochybovat,“ podotýká Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly na Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

Technická sůl
Zdroj: Martin Divíšek/Isifa.com

Růst dovozu se zastavil

Jenže i na nízkou cenu teď Češi přestávají slyšet a dlouholetý růst dovozu polských potravin se zastavil. V květnu už klesal meziročně o 8,5 procenta, jak vyplývá z červencové analýzy Českého statistického úřadu. Do České republiky přitom Polsko nevyváží jen potraviny, ale třeba i oblečení a obuv.

Sérii zpráv o problematických polských potravinách započala loni v únoru takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Polsko přes opakované výzvy nechtělo Česku poskytnout informace o sporných potravinách, u nichž existuje možnost, že se mohly do ČR dostat.

Vydáno pod